Skocz do zawartości

GOTY 2020 - forumkowe głosowanie

GOTY 2020 179 użytkowników zagłosowało

1. 1. GOTY 2020

• Animal Crossing: New Horizons
    • Assassin's Creed Valhalla
    • Astro's Playroom
    • Call of Duty: Black Ops Cold War
      0
    • Crash Bandicoot 4: It's About Time
    • Crusader Kings 3
      0
    • Cyberpunk 2077
    • Demon's Souls Remake
    • Desperados 3
      0
    • Dirt 5
      0
    • Doom Eternal
    • Final Fantasy VII Remake
    • Gears Tactics
    • Genshin Impact
    • Ghost of Tsushima
    • Hades
    • Half-Life: Alyx
    • Marvel's Spider-Man: Miles Morales
    • Microsoft Flight Simulator
      0
    • Nioh 2
    • Ori and the Will of the Wisps
    • Resident Evil 3
    • Sackboy: A Big Adventure
      0
    • Snow*Runner
    • Spiritfarer
      0
    • Tell My Why
      0
    • The Last of Us 2
    • Wasteland 3
      0
    • Watch Dogs Legion
      0
    • Xenoblade Chronicles Definitive Edition
    • Yakuza: Like a Dragon
    • nie mam GOTY w tym roku
    • Spelunky 2
    • Tony Hawk's Pro Skater 1+2
  2. 2. największe rozczarowanie

• Cyberpunk 2077
    • Halo Infinite
    • The Last of Us 2
    • nic mnie nie rozczarowało
  3. 3. najbardziej oczekiwany tytuł 2021

• na nic nie czekam w 2021
    • Forza (Motorsport/Horizon)
    • Gran Turismo 7
    • Halo Infinite
    • Hitman 3
    • Horizon Forbidden West
    • Kena: Bridge of Spirits
    • Ratchet & Clank: Rift Apart
    • Returnal
      0
    • Resident Evil: Village
    • S.T.A.L.K.E.R. 2
    • The Medium
    • NieR Re[in]carnation
    • Elden Ring
    • Hogwarts Legacy
  4. 4. którego next-gena kupiłeś na premierę

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 24.01.2021 o 22:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Ależ alternatywnie i wysoko nad chmurami ponad marnym, mainstreamowym pospólstwem.

• Odpowiedzi 220
  • Wyświetleń 30 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• GOTY 2020 WEDŁUG CZOŁOWYCH KRYTYKÓW Z FORUM PE.   #1 - The Last of Us 2 - 48 głosów (26,97% całości) Elita internetu przemówiła i wybrała. Nie mogło być inaczej, bo TLoU2 była (i j

• Przykro mi, że zostałeś rozczarowany.   Poniżej wyniki jakby ktoś potrzebował. W głosowaniu brało udział 179 użytkowników czyli o 16 więcej niż rok wcześniej.   GOTY 2020 - zdecydo

• Ależ alternatywnie i wysoko nad chmurami ponad marnym, mainstreamowym pospólstwem.

Opublikowano
46 minut temu, ogqozo napisał:

czekam na Switchowe wersje gier, które na razie mają swoje betatesty na podrzędnych konsolach

:dynia: nie wiem czy to miało być żartobliwe czy ty tak na serio. Przy okazji przetestuj dobrze gałki, to może w switchu 2 nie będzie driftu.

Opublikowano

Ogór odklejony jak Mejm tyle że on chociaż gra w gierki. 

Opublikowano

Na GOTY tylko Ori, ale i tak wygra najbardziej przehajpowane gówno w historii gier wideo.

Opublikowano

GOTY: Ion Fury

Najbardziej oczekiwany tytuł w 2021: Little Nightmares 2

Opublikowano

Mam kilka kandydatów do GOTY - DOOM Eternal, Ghost of Tsushima, Tony Hawk's Pro Skater 1+2, Yakuza: Like a Dragon i to ta ostatnia jest moim GOTY. Jednakże zagłosowałem na Ducha, gdyż dwa pierwsze miejsca będą należeć do exów Sony, szkoda tylko tego trzeciego, pozdrawiam :cool::lapka:

Opublikowano

U mnie wybór mógł być tylko jeden. The Last of Us 2, spędziłem przy tej gierce najwięcej czasu. 

Opublikowano

Wszystko sie zgadza , prowadzenie w kazdej kategorii tak jak zaglosowalem sam osobiscie. Jednak forum zna sie na branży nie ma to tamto.

Opublikowano

serce zielone, ale jednak The Last of Us 2 (jedynka średnio mi się podobała)

najbardziej czekam na Forze, benchmark nowej generacji i kolejna setka godzin zabawy

nic mnie nie rozczarowało z gier, bo nie miałem na żadną ciśnienia

Opublikowano

Najbardziej boli ze przegral prawdziwy gaming a wygral jak co roku fanbojski spisek

:pawel:

Opublikowano

Samotny rodzynek na Niebieskim Oceanie, Paolo.

Opublikowano
8 minut temu, aph napisał:

Samotny rodzynek na Niebieskim Oceanie, Paolo.

Skoro na forum o znacznej dominacji niebieskiego Ori zajmuje 3. miejsce to tym bardziej świadczy o tym, że do czynienia mamy tu z tytułem wybitnym.

Opublikowano

Chyba bardziej chodzi o to że to forum jest jednak otwarte na nowe doznania i potrafi docenić nawet te bardziej niszowe pozycje. Kolory (niebieski i inne) nie maja tu znaczenia. 

Nie zapominając oczywiście o tym które gry sa tymi najlepszymi i najwybitniejszymi. Tu też kolry (niebieski i reszta) nie mają znaczenia. 

Edytowane przez LiŚciu

Opublikowano

Chodziło o to, że line up MS w tym roku to pomyłka. Wychwalany Microsoft Flight Simulator nie dostał żadnego głosu.

edit - a Gears Tacticts dostał jeden i to był Twój głos Paolo.

Edytowane przez aph

Opublikowano
6 minut temu, aph napisał:

Chodziło o to, że line up MS w tym roku to pomyłka. Wychwalany Microsoft Flight Simulator nie dostał żadnego głosu.

Ile ich z gier z tego roku ograles? Czy wysuwasz takie wnioski na podstawie ankiety forumowej?

Opublikowano

W tym roku nie wziąłem udziału w zabawie, asax. MS proporcjonalnie najlepiej wypadł w Oczekiwanych 2021, czyli.. this is waiting the game.

Opublikowano
22 minuty temu, aph napisał:

W tym roku nie wziąłem udziału w zabawie, asax. MS proporcjonalnie najlepiej wypadł w Oczekiwanych 2021, czyli.. this is waiting the game.

Oczekiwałem po prostu że jeżeli stawiasz  takie surowe oceny to być może grałeś w te gry o których piszesz, ale widocznie się pomyliłem i po prostu teoretyzujesz ;)

Opublikowano
2 minuty temu, ASX napisał:

być może grałeś w te gry o których piszesz,

To czy ja grałem czy nie, to nie ma znaczenia. Wygląda na to, że chyba nawet boty nie ograły z Gamepassa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Serio? Żadnego podsumowania, nic? Tylko trzeba sobie zerknąć w ankietę i wsio? Najgorsze top roku od kiedy jestem na forumku ehh.

Opublikowano
  • Autor

Przykro mi, że zostałeś rozczarowany.

Poniżej wyniki jakby ktoś potrzebował. W głosowaniu brało udział 179 użytkowników czyli o 16 więcej niż rok wcześniej.

GOTY 2020 - zdecydowaną większością głosów wygrało TLoU2, które zdominowało pozostałych kandydatów i zyskało chyba najwięcej tytułów goty w giereczkowej historii. Walka o pozostałe miejsca na podium bardzo długo była wyrównana, dopiero ostatniego dnia trwania głosowania GoT zyskało trochę głosów i tym samym umocniło swoją pozycję jako #2.

1. TLoU2 - 26,97% (48 głosów)
  2. Ghost of Tsushima - 16,29% (29 głosów)
  3. Ori and the Will of the Wisps - 12,36% (22 głosy)

Największe rozczarowanie to Cyberpunk 2077. Oj dawno chyba żadna firma nie otrzymała takiego ciosu po premierze wyczekiwanego tytułu.

Najbardziej wyczekiwanym tytułem w 2021 (jeżeli wyjdzie) zostało Elden Ring, które zdecydowanie wygrało z Resident Evil: Village.

1. Elden Ring - 21,91% (39 głosów)
  2. Resident Evil: Village - 14,61% (26 głosów)
  3. na nic nie czekam w 2021 - 9,55% (17 głosów)

Pytanie odnośnie zakupionych next-genów przedstawia się zaskakująco jeżeli zestawimy je z tym z tamtego roku. Prawie 45% głosujących nie kupiło żadnego next-gena, co zapewne było spowodowane ciężką dostępnością obu konsol. PS5 kupiło zaledwie 29 osób, natomiast nowego Xboxa aż 53, gdzie rok wcześniej 76 było za Sony, a tylko 18 za konsolką MS (plus 54 osoby czekały na obie konsole). Zobaczymy jak sytuacja będzie wyglądać na koniec 2021.

Podział po premierze:

next-gen 2020.png

I przed premierą rok temu:

next-gen 2019.png

To tyle jeżeli chodzi o wyniki GOTY 2020. Dziękuję wszystkim biorącym udział i do następnego głosowania na GOTY 2021. Miejmy nadzieję, że ten rok dostarczy nam co najmniej tyle emocji co poprzedni.

Opublikowano
19 hours ago, Square said:

Miejmy nadzieję, że ten rok dostarczy nam co najmniej tyle emocji co poprzedni.

Moze lepiej nie, dajcie spokojny 2019 z powrotem.

Opublikowano
W dniu 4.02.2021 o 14:46, XM. napisał:

Serio? Żadnego podsumowania, nic? Tylko trzeba sobie zerknąć w ankietę i wsio? Najgorsze top roku od kiedy jestem na forumku ehh.

GOTY 2020 WEDŁUG CZOŁOWYCH KRYTYKÓW Z FORUM PE.

#1 - The Last of Us 2 - 48 głosów (26,97% całości)

giphy.gif

Elita internetu przemówiła i wybrała. Nie mogło być inaczej, bo TLoU2 była (i jest) grą ostro polaryzującą graczy, a ci przerzucali się w dedykowanych tematach argumentami niczym parzonymi pomidorami. O ile technicznie ten tytuł jest bezapelacyjnie imponującym dokonaniem, tak dyskutowanie o sferze fabularnej często przypominało żonglowanie wyciągniętymi prosto z ogniska gorącymi ziemniakami. Było niezmiernie łatwo się poparzyć. Jednak wszystko to przysporzyło grze wyłącznie popularności i ten nagromadzony przez długie miesiące kapitał musiał zaprocentować wyborem na Grę Roku.

#2 - Ghost of Tsushima - 29 głosów (16,29% całości)

708c321ec077a7f182161d81d08013b6c72ee600

W sumie trochę niespodzianka, bo gra miała być tylko Assassins Creedem w Japonii. Tymczasem GoT jest w czołówce wielu zestawień GOTY2020, a gdzie w tym czasie jest nowy AC? Odpowiedź: w piździe, bo dostał tylko 2 głosy na najważniejszym forum gierkowym internetu (czytaj: tu). GoT mami artyzmem i klimatem, a do gameplayu również wprowadza kilka subtelnych zmian i mechanik - widocznie wystarczająco wiele, by się wyróżnić w tłumie. Do tego fabuła ma swoje niezapomniane momenty, więc w sumie wyszło lepiej niż niektórzy (w tym ja) oczekiwali.

#3 - Ori and the Will of the Wisps - 22 głosy (12,36% całości)

giphy.gif

Na swój sposób to najpiękniejsza gra spośród wyróżnionych, a z pewnością ta, która najwolniej będzie się starzała wizualnie i nawet za kilkanaście lat zaimponuje nowym graczom. Niestety osobiście jeszcze nie miałem okazji zagrać, ale z tego co czytałem, to względem pierwszej części wprowadzono trochę zmian i zmodyfikowano najistotniejsze mechaniki (walka, checkpointy, subquesty). Co nie wszystkim się podobało, ale mimo to wszyscy nowego Oriego docenili. Bo trudno odmówić mu uroku.

Obraz po bitwie.

Kto jeszcze walczył i się liczył w tym starciu? Zaraz za podium znalazło się Animal Crossing: New Horizons (11 głosów; 6,18% całości), moja prywatna GOTY, ale również kilku forumowiczów doceniło ten mimo wszystko dość niepozorny i charakterystyczny tytuł, w który wstyd grać publicznie. Kto nie biegał z rzepą, ten życia nie zna.

Doom Eternal (10 głosów; 5,62% całości) w sumie znalazł się niżej niż oczekiwałem, ale to pewnie pokłosie faktu, że wielu graczy nie potrafi tytułowi wybaczyć tych "jebanych fragmentów platformowych". Tymczasem Eternal jest niszczycielem tradycyjnych FPSów z ich pif-paf zza osłony i chowaniem się po kątach w oczekiwaniu aż osłona się nam zregeneruje. Absolutnie intensywna i skillowa gra, szalenie dynamiczna, brutalnie satysfakcjonująca. Trzeba się nie znać na grach, by nie docenić tej czystej frajdy płynącej z nieskrępowanej i oferującej szeroki wachlarz możliwości rozgrywki.

Reszta gier nie osiągnęła dwucyfrowej liczby głosów, więc nie warto nad nimi debatować. Były nieśmiałe głosy na Cyberpunka 2077 (5 głosów), ale może ktoś lubi grać w niedokończone tytuły i jawne skoki na kasę, nie zamierzam oceniać. Podobne odczucia mam w kwestii FF7:Remake (6 głosów), bo w końcu to raptem tylko część całości i nie wiadomo czy w ogóle doczekamy się ciągu dalszego, a jeśli tak, to czy ludzie wychowani na oryginale dożyją tego czasu, wszak swoje lata już mają.

W sumie nieźle wypadły również Snow Runner (5 głosów), Spelunky 2 (4), nowa i odmieniona Yakuza (3), Hades (3) czy Half-Life: Alyx (3) - co w tym ostatnim przypadku jest dość imponujące biorąc pod uwagę skromną ilość graczy, którzy mieli okazję ten tytuł sprawdzić na VR. Mógłbym obstawić, że ci trzej gracze to już wszyscy, którzy zagrali. 

Natomiast wynik Tony Hawk's Pro Skater 1+2 (2 głosy) to moje osobiste rozczarowanie. Choć wszyscy są zgodni, że mamy do czynienia z rimejkiem idealnym, to jednak okazało się za mało, by zawalczyć z tuzami gejmingu.  

Aż 13 graczy nie wybrało swojego GOTY. Dziwne, ale może nie lubią grać w dobre gry. Może powinni zająć się czymś innym. Akwarystyką. Numizmatyką. Netflixem i podróżami. Znaleźć sobie dziewczynę. Co jest Panowie? Gry nie dają Wam już radości? Dyskutujmy.

NAJWIĘKSZE ROZCZAROWANIE WEDŁUG KONSOLOWEJ ELITY FORUM PE.

No kurwa, pewnie, że Cyberpunk 2077 liczył na głosy (76, 42,7% całości), ale chyba nie w tej kategorii, co? No, ale żeby powalczyć w tej głównej kategorii  o GOTY, to trzeba dostarczyć przynajmniej dobrą grę. Nie walking simulatora, nie dialog simulatora, nie pozorne-wybory simulatora. Coś z gameplayem, coś co się nie buguje co chwilę, coś co ma namiastkę AI i coś, co nie ma wyciętej połowy zawartości (i to nie na poczet przyszłych DLC). Fajnie się kłamało w zapowiedziach, ale potem trzeba robić smutne miny i walczyć w kategorii Zgniłej Moszny 2020 (bo chcielibyśmy ją położyć na twarzy osób odpowiedzialnych).

The Last of Us 2 odetchnęło z ulgą, bo CDPR rzutem na taśmę uratowało im twarz, choć świętować nie ma czego, wszak aż 38 forumowiczów (21,35% całości) wybrało tę grę-manifest na swoje osobiste rozczarowanie roku. Bez wątpienia mają oni swoje racje i święte prawo być rozczarowanymi. 

Kwestia Halo Infinity (15 głosów, 8,43% całości) jest odrębna, bo rozczarowanie wynika z faktu, że gra się nie ukazała. Więc jej obecność jest tutaj trochę na wyrost, a może to już swoisty sneak peak na przyszłoroczne głosowanko?

49 graczy (27,53% całości) nic w tym roku nie rozczarowało i to się nazywa zdrowe podejście.

NAJBARDZIEJ OCZEKIWANY TYTUŁ 2021 WEDŁUG KONESERÓW GEJMINGU FORUM PE.

Elden Ring wygrywa z łatwością i z 39 głosami w zanadrzu (21,91% całości). Wielu czeka, ale niewielu cokolwiek pewnego na temat tej gry wie. Być moze w przyszłym roku się okaże, że wciąż czekamy.

REVIII jest na ten rok pewniejszym wyborem i ku niemu skłoniło się 26 forumowiczów (14,61% całości). Podobno będą jakieś seksowne wampirzyce i niektórzy pewnie już się niezdrowo podjarali, a za tym poszły wyniki. 

Na trzecim miejscu uplasowała się nowa Forza, co jak na wyścigówę nie jest imponującym wynikiem, skoro dała się wyprzedzić. Ale generalnie 13 głosów (7,3% całości) jest zrozumiałych, w końcu seria od kilku lat bryluje w gatunku i jak ktoś lubi zapach spalin, to chyba lepszy wybór, niż odpalenie diesla w zamkniętym garażu i czekanie na śmierć (oraz nowe GT, którego i tak pewnie w 2021 zabraknie).

Co tam jeszcze? W miarę równo te głosy się rozłożyły. Niektóre tytuły już zdążyły się ukazać (Hitman 3, Medium) więc tych pięciu forumowiczów, którzy oddali głos na te gry zbyt długo się nie naczekali. I na co teraz zamierzacie przez resztę roku czekać cwaniaki, hę?

Hogwarts Legacy już wypadła z ramówki 2021, więc ktoś (2 forumowiczów) tu się naczeka i już ma kandydata na przyszły rok. W sumie nie będę wielce zdziwiony jeśli okaże się, że połowa tych gier nawet w 2021 nie wyjdzie, bo teraz tyle się pierdolą z tym developingiem, a człowiek coraz młodszy nie jest.

Nie da się również ukryć, że ta lista wcale imponująca nie jest i gdyby się sugerować tylko nią, to czeka nas chudy rok. Potwierdzi to 17 użytkowników (9,55% całości), którzy nie byli nawet w stanie wybrać na co czekają. Chyba tylko na śmierć pozostało.

KTÓREGO NEXT GENA KUPILI SZANOWNI FORUMOWICZE NA PREMIERĘ?

Znacznie lepszy start zaliczył nowy i ARCYPOTĘŻNY XBOX. Aż 53 forumowiczów (29,78% całości) cieszy się tym sprzęcichem pod TV.

Skromniej rozpoczęło swój żywot nowe PLAYSTATION O FUTURYSTYCZNYM DIZAJNIE, które wybrało 29 użytkowników (16,29% całości) i cieszy się cykaniem cewek, niczym świerszczy na oknem latem.

Nieliczni (ale ich policzyliśmy i wyszło 16; 8,99% całości) pokusili się o zakup obu technologicznych rarytasów.

Aż 80 użytkowników (44,94% całości) wyjebało jaja na nowe sprzęty i odłożyło zakup na kiedyś tam.

Zarówno posiadacze starych jak i nowych konsol grają aktualnie w gry poprzedniej generacji.

Kurtyna.

Opublikowano

I Ja to szanuje.