Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
6 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

I studia 3 party od tak się na to wszystko zgodzą? Zrezygnują nagle wszyscy bez problemy z tłoczenia płyt?

Z perspektywy czasu też zarobią więcej. Nie wiem jak jest u Sony ale pewnie podobnie jak u Nintendo. To Nintendo produkuje grę w pudełku i bierze za to więcej niż 30% jak to jest zazwyczaj w dystrybucji cyfrowej np Nintendo za to że wyda wydawcy 3rd party grę w całości na nośniku w wersji switch 2 bierze 60% co jest kosmicznie dużą kwotą. W cyfrze będzie tylko 30%.

• Odpowiedzi 27,4 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Od 5 lat i tak więcej czasu spędzałem przed pecetem, w dodatku na premierę mogłem dorwać kluczyki tańsze o 20-30% niż cena na Steam. W tym czasie jakość gier ekskluzywnych na PS5 podupadła, albo bardziej nie uderzyła w moje gusta.

Gdyby podobny proceder był dostępny na PS Store, to opłacałoby się kupić i PS5 Pro i później PS6 - tanie kluczyki i konsola wraz z padem za 4k jeszcze byłaby zjadliwa. Teraz to będzie masakra.

Byle do GTA 6, które kupiłem za giftcardy Ultimate Edition za 360 zł i czekam też na Wolverine’a. Później wywalone jajca na Sony i ich eksy z łysą babą w kosmosie. Nie wiem jak wybitna musiałaby wyjść ta gra jak i późniejsze gierki od Sony, żeby kupić PS6 po tak miernej generacji obecnej.

Opublikowano
32 minuty temu, PiotrekP napisał(a):

Jak wogóle u was używki? Kupujecie, czy tylko sprzedajecie 2tyg po premierze jak ogracie?

Nie kupuje i nie sprzedaje od dawna (no poza grami na raz jak np ostatnio First Light) czy coś co chce mieć dalej można w podobnej cenie wymienić na cyfrę, ale MASA ludzi tak robi

Ciekawe jak to będzie z cenami pudełek później. Dobrze w sumie że się człowiek przesiadł na pro i można obserwować sytuację.

Opublikowano

A co ma być z cenami pudełek? To samo co z grami pudełkowymi na Dreamcasta, Saturna czy DSa gdzie też nikt nie tłoczy już gierek.

Opublikowano

No ten twist z xboxem dobry. Ta wychodzi i mówi że wracamy nie tylko do exow, ale odpalamy ponownie ekipę od wydań fizycznych.

Opublikowano
Just now, iluck85 said:

No ten twist z xboxem dobry. Ta wychodzi i mówi że wracamy nie tylko do exow, ale odpalamy ponownie ekipę od wydań fizycznych.

Niestety nie ma na to szans ze względu na specyfikę Helixa, który będzie pecetem.

Śmiesznie się dzisiaj czyta ten temat, nagle exy od Sony nikogo nie interesują i generalnie są słabe.

4 minutes ago, Ukukuki said:

A co ma być z cenami pudełek? To samo co z grami pudełkowymi na Dreamcasta, Saturna czy DSa gdzie też nikt nie tłoczy już gierek.

Tylko gry na te konsole to gry kompletne, a nie tylko instalatory lub gry w fazie Alfa. No i czy masz na myśli wydania japonskie czy europejskie bo ceny różnią się kilkukrotnie )

Opublikowano
26 minut temu, Josh napisał(a):

W sumie Microsoft ma teraz idealną okazję, żeby wykorzystać to potknięcie wyjebanie się Sony na ryj i klepanie gierek dalej na płytach. Jeżeli kiedykolwiek istniał dla mnie powód, żeby kupić Xboxa zamiast PlayStation, to właśnie ten i gdyby potwierdzili, że nowy X będzie miał napęd, to chętnie się przeprowadzę do obozu zielonych.

Microsoft to się dzisiaj przede wszystkim ucieszył, że nie muszą tego ogłaszać jako pierwsi

Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Niestety nie ma na to szans ze względu na specyfikę Helixa, który będzie pecetem.

Śmiesznie się dzisiaj czyta ten temat, nagle exy od Sony nikogo nie interesują i generalnie są słabe.

Tylko gry na te konsole to gry kompletne, a nie tylko instalatory lub gry w fazie Alfa. No i czy masz na myśli wydania japonskie czy europejskie bo ceny różnią się kilkukrotnie )

Cena zależy od nakładu z wyjątkiem Nintendo. Tam są Pokemony które sprzedają się w chorych ilościach a później i tak są to jedne z najdroższych gier na platformę.

Opublikowano

Strasznie chujowy news. Sporo gram na PS5, ale jak tak teraz pomyślę, to Sony do tej pory nie wydało żadnej bomby w tej generacji, w którą koniecznie musiałem zagrać. Tzn. obecne exy są bo są, ale daleko im do poziomu z np. PS4. Więc nic bym nie stracił, gdybym nie kupował pleja w tej generacji i został tylko przy konsolach konkurencji i swoim mid-range pececie.

Przy cyfrówkach mam jedną zasadę - 50zł to jest max, jaki mogę dać za licencję na tymczasowe granie. Zabicie fizyków spowoduje, że coraz rzadziej będziemy widzieć takie ceny na PS Store. Bo oni zrezygnują z płyt, ale nie zrezygnują ze swojej części od każdej gry, przez którą ta sama gra jest tańsza na Steam np. To chyba oznacza koniec przygody z marką PlayStation dla mnie, przynajmniej dopóki się nie opamiętają, bo kij wie jaki będzie krajobraz przy PS7 )

Generalnie co chcę powiedzieć - zauważalna zadyszka Sony przy tytułach 1st party + tylko digital = brak sensu zakupu, skoro u konkurencji (PC) jest taniej.

Nintendo, wydaje mi się, w tej i następnej generacji tak nie zrobi. Zresztą, jeśli o nich chodzi, to na pewno są w lepszej pozycji, bo akurat z 1st party nie ma u nich problemu.

BTW nie trafiają do mnie argumenty, że tak czy siak większość graczy kupuje już cyfrę. No kupują, bo muszą. Bazowe konsole są sprzedawane bez napędu. Producent aktywnie zniechęca klienta do fizycznych wydań i jak dla mnie to nie świadczy to nic o gustach konsumentów. Dalej wydaje mi się, że przeciętny klient preferuje płytkę.

Opublikowano

Od czasu przesiadki na PC musiałem się przystosować do tego, że pudełek z płytą nie ma ale wcześniej byłem z nimi dość mocno związany, mam na półce sporą kolekcję gier na PS4, trochę ale już mniej na ps5. Kończy się pewna era, której koniec kilka lat temu wydawal się nierealny, przynajmniej jeśli chodzi o Sony, pierwsza przymiarka do tego była już przy premierze pro. Teraz to w sumie nie wiadomo czy w ogóle będzie możliwość dokupić napęd do PS6 żeby uruchamiać gry ze swojej kolekcji. Jeśli nie to mogliby chociaż jakoś nadać zainstalowanym wersjom fizycznym licencje i dać możliwość przeniesienia jej do cyfrowych wersji ale w przypadku tak antykonsumenckiej firmy jak Sony to jest chyba niemożliwe.

Opublikowano
3 minutes ago, Qbon said:

Jeśli nie to mogliby chociaż jakoś nadać zainstalowanym wersjom fizycznym licencje i dać możliwość przeniesienia jej do cyfrowych wersji ale w przypadku tak antykonsumenckiej firmy jak Sony to jest chyba niemożliwe.

Właśnie ja też jestem w kropce co robić.

Ja uwielbiam PlayStation, mam tu bibliotekę i znajomych.

Gry od sonki to dla mnie topka branży,chociaż dla sporej ilości to są same samograje.

Teraz nie wiem czy nie opierdziele fizycznych gier z ps5 bo i tak tego na ps6 nie odpalę.

Opublikowano

Wyszło to źle, ale teraz gadałem z ziomkiem co ma PS5 i Xboxa i mówi, że jak Xbox dowiezie dobrego next gena to już ps6 nie kupi, bo taniej mu wyjdzie GP nawet jeśli będą dokładać gry za jakiś czas, a nie na premierę.

Ale jak się człowiek zastanowi to jeśli na next genach będzie tylko cyfra to ten, kto da lepszą ofertę abonamentową może sporo na tym ugrać. Niestety sony z exami w tej generacji kuleje, do abo różnie z wrzutkami, zapowiada się ciekawy czas w giereczkowym świecie )

Opublikowano
50 minut temu, smoo napisał(a):

istnieje dokładnie 0 powodów do kupna ps6. Brać PS5pro z napędem do ogrywania biblioteki ps4 i ps5, a reszta na PC. frog

7 minut temu, Qbon napisał(a):

Teraz to w sumie nie wiadomo czy w ogóle będzie możliwość dokupić napęd do PS6 żeby uruchamiać gry ze swojej kolekcji.

Jeśli PS6 nie dostanie opcji podpięcia napędu to pewnie kupię sobie jeszcze PROsiaka, żeby w jak najlepszej jakości ogrywać to, co już posiadam (i żeby przedłużyć sobie żywot tej generacji, bo w sumie ch#j wie, jak tam pasta czy inny ciekły metal wyglądają na procku mojej wysłużonej "FATki") i to by było na tyle, jeśli chodzi o konsole.
Zupełnie nie znam się na PC, musiałbym sporo wiedzy przyswoić i całkowicie zmienić przyzwyczajenia, ale trzeba będzie tak zrobić i ch#j Sony w doopę.

Ich "exy" od dawna nie są dla mnie gamechangerem, bo mimo że lubię zarówno Horizon jak i God of War to jednak czuć spadek względem fenomenalnej generacji PS4, a nawet jeśli kiedyś coś zajebistego wypuszczą to jestem przekonany, że mimo aktualnie obowiązującej narracji, prędzej czy później wrócą z tym na PC.

Opublikowano

Może w końcu będzie okazja wrócić do strategii na PC jak już człowiek wszystko zaległe nadrobi a dalej będzie PSHaracz znaczy 6

Opublikowano
Teraz, Wredny napisał(a):

Jeśli PS6 nie dostanie opcji podpięcia napędu to pewnie kupię sobie jeszcze PROsiaka, żeby w jak najlepszej jakości ogrywać to, co już posiadam (i żeby przedłużyć sobie żywot tej generacji, bo w sumie ch#j wie, jak tam pasta czy inny ciekły metal wyglądają na procku mojej wysłużonej "FATki") i to by było na tyle, jeśli chodzi o konsole.
Zupełnie nie znam się na PC, musiałbym sporo wiedzy przyswoić i całkowicie zmienić przyzwyczajenia, ale trzeba będzie tak zrobić i ch#j Sony w doopę.

Nie musisz mieć jakiejś specjalistycznej wiedzy co do PC żeby na nim grać, większość rzeczy jest bardzo intuicyjna i łatwa do ogarnięcia. Przecież nie będziesz tam pisał kodu. Złożenie kompa możesz gdzieś zlecić a w kwestii doboru podzespołów to jest tutaj na forum trochę osób, które w tym na pewno pomogą.

Opublikowano

Czekam jeszcze na newsa, ze Sony z myślą o graczach pozwoli pożyczać licencję na gierkę innej osobie ... za jedyne 15$/dzień xD

Opublikowano
39 minut temu, devilbot napisał(a):

Z perspektywy czasu też zarobią więcej. Nie wiem jak jest u Sony ale pewnie podobnie jak u Nintendo. To Nintendo produkuje grę w pudełku i bierze za to więcej niż 30% jak to jest zazwyczaj w dystrybucji cyfrowej np Nintendo za to że wyda wydawcy 3rd party grę w całości na nośniku w wersji switch 2 bierze 60% co jest kosmicznie dużą kwotą. W cyfrze będzie tylko 30%.

No całościowo to wiadomo, że nie ma bata - muszą zarobić więcej na cyfrówkach. Jak dla klienta to jest wydanie 300 zł vs wydanie 300 zł, ale w tym drugim przypadku dochodzi koszt transportu, czynszu w sklepie, podatki na kilku etapach, a cyfrowo to właściwie płacisz za dość podstawowy admin i tyle, pieniądze na konto, to przecież wiadomo, że z cyfrówki jest więcej kasy przy tej samej cenie gry.

Wydawcy 3rd party naprawdę dość mało kroją na fizycznych grach. To może być nawet 20% ostatecznej ceny gry. Zależy, może też być 40%, ale spokojnie można powiedzieć, że sprzedając cyfrówkę za tę samą cenę, wydawca 3rd party może mieć okolice dwukrotnie większej kwoty od sztuki.

Opublikowano
1 godzinę temu, badzejo napisał(a):

10 letnia kolekcja Batmana tylko za 219 złotych ? xD pudło w sklepie poniżej 100

Resident za 340 ? Czemu nie xd pudło 220

Już czekam na te nowe cyfrowe mesjasze od 500 zl w górę za łaskawe wypożyczenie licencji żebym mógł sobie pograć xD

Muszę się przejść do empiku i powiedzieć im że mają chujowy biznes bo skoro kupiłem książkę to jest moja i mogę sobie nią dupę podetrzeć albo oddać żulowi czy napalić w piecu, powinni wypożyczać książki za jakąś dobrą cenę a nie tak na własność

IMG_3758.pngIMG_3763.jpegIMG_3764.jpeg

Te batmeny to rozdawali za friko na epicu. Z samych darmówek to ja mam grania na 10 lat, epic plus gog to będzie 600 gier lekko. Do tego backlog na steamie i xboxie/ps5. Nie kupię żadnej gry za 350 zł a już na pewno nie cyfry. Jedynym wyjątkiem może być gta jeśli opinie będą odpowiednie.

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekP napisał(a):

Jak wogóle u was używki? Kupujecie, czy tylko sprzedajecie 2tyg po premierze jak ogracie?

Ja kupuję regularnie używki. Mam takie zaległości growe, że nie jestem stanie ogrywać na bieżąco. Jak są gry, które mnie jarają to na premierę ale reszta mimo wszystko używki lub nówki ale nieco później. Z reguły ich dalej nie odsprzedają bo lubię wracać do niektórych gierek.

Opublikowano

Widzisz Mario i własnie Sony nie chce graczy którzy kupują regularnie używki.

Opublikowano

Właśnie runęło moje marzenie zebrania top 10 gier pudełkowych na każde PlayStation. Ładnie mi pokrzyżowali plany! W sumie zebrać top 10 na ps5 to tez chyba problem.

Opublikowano
1 minutę temu, pawelgr5 napisał(a):

Widzisz Mario i własnie Sony nie chce graczy którzy kupują regularnie używki.

Zdaję sobie z tego sprawę doskonale ale po pierwsze jak mogę kupić grę po kilku miesiącach taniej w pudełku to tak robię bo szanuję swoje pieniądze. Nie kupuję gier na premierę, które leżą przez kilka miesięcy w szafce. Jak chcę wspierać twórców kupuję na premierę lub po jakimś czasie nówkę.

Jestem z Sony od dawna i ta generacja jest po prostu słaba jeśli chodzi o gry od nich.

A poza tym wkurza mnie polityka cenowa sony. Jak mogę kupić za 169zł Death Stranding 2 nówkę bo teraz mam ją ochotę ograć, to nie kupię jej w pss za 339zł. Ceny gier w pss są chore po prostu. Jeśli tak to będzie wyglądać, ze te gry nie będą z czasem tanieć no to zostaniemy bez możliwości wyboru, kupujesz za zawyżoną cenę gry albo spierdalaj jak ci się nie podoba. No słabo.

Opublikowano

Przeglądam tak sobie marki SONY i śmiem twierdzić że na dzień dzisiejszy oni nie mają żadnego hitu w drodze po za Wolverine w wrześniu. Wszystkie dobre marki od czasów ps3/ps4 nie dostały kontynuacji albo poszły w dziwnym kierunku, mojego ukochanego Kratosa mi odebrali na rzecz laski z haluksami, Yotei był fajny ale już nie robił wrażenia jak Tsushima, Spider Man 2 w stosunku do pierwszej odsłony tragedia. Jestem ciekaw co oni tam gotują bo patrząc na line up gdzie największy tytuł to Intergalactic który jeszcze okaże się że skasowali nic nie ma co mogli by wydać i zachęcić do nowej konsoli. Z tego co czytałem pudełka nadal mają być w sklepach ale z kodami zamiast płyt jak chyba chciał to zrobić microsoft w czasie Xone.