Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
Godzinę temu, Pix napisał(a):

Microsoft to się dzisiaj przede wszystkim ucieszył, że nie muszą tego ogłaszać jako pierwsi

Tam raczej też szybko pójdzie...

• Odpowiedzi 27,4 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Smutny dzień, ale w końcu musiał nadejść. Szczerze mówiąc nadszedł o wiele później niż się wielu spodziewało. Edycje cyfrowe gier na ps5 to zdaje się obecnie około 80% całkowitej sprzedaży i ta liczba rośnie bardzo szybko. Podejrzewam, że jeszcze z 5 lat i dobiłaby do ponad 90%. Nie ma szans, że się z tego wycofają, bez względu na oburzenie, bo liczby tego po prostu nie popierają. Gracze są wściekli, a z drugiej strony sami coraz chętniej wyciągają rękę po cyfrę

Opublikowano

To oburzenie to chyba na forumku. Casuale od dawna siedzą na cyfrowych gierkach i nikt nic nie zauważy.

Opublikowano

Kiedyś w lipcu czekało się na E3 a teraz oglada się memy o powolnym upadku konsol. Ech, miło było, pora wyjść na zewnątrz

Opublikowano

Na ppe ponad 1200 komentarzy kekw

Już chyba dawno nic nie wywołało takiej ilosci wpisów.

Opublikowano

Jestem ciekaw sprzedaży PS6 po tych wszystkich ostatnich nowinach + pewnie kolejnego wzrostu cen komponentów do 2028r.

Opublikowano

Wiele jest osób, które czekały na spadek ceny danego tytułu i też tacy co kupowali na premierę, żeby ograć i szybko sprzedać. Już to widzę jak w dniu premiery wszyscy rzucają się na np. cyfrowe gry od Ubi za 350 zł, których nie będzie się dało potem odsprzedać. Uważam, że wtedy duża część osób zastanowi się nad tym czy na pewno chce wydać tę kasę.

Opublikowano
1 minutę temu, pawelgr5 napisał(a):

To oburzenie to chyba na forumku. Casuale od dawna siedzą na cyfrowych gierkach i nikt nic nie zauważy.

No nie wiem, jakieś 20% sprzedaży to wciąż były przecież pudełka (zależy od kwartału). Sony wciąż co roku sprzedawalo kilkadziesiąt milionów pudełek.

Na Xboxie pewnie nie byłoby takiego oburzenia, ale na PlayStation pudelka chociaż z roku na rok słabły to wciąż trzymały się dosyć mocno, więc sporo ludzi może być oburzonych, nie tylko na forum.

Dlatego trochę zaskakuje tak wczesna decyzja o przejściu na digital only

Opublikowano

No zobaczymy. Jak by ból dupy zmusił Sony do działania to też bym się cieszył.

Opublikowano
11 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

Gdyby tak bylo to sklepy Yaczesa i kanabisa juz dawno by byly zamienione na serwowanie kebabow. Mlode pokolenie tak, oni wychowali sie na cyfrze, tyle ze to nie jest target konsol.

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

@krzysiek923

Ale nie tylko ja piszę na forum z taką pewnoscią, masz kilka stron temu cytat Czezkyego który 2 lata temu chciał sobie uciąć rękę że fizyki nie znikną. To była dopiero mocna deklaracja, ja bym się nigdy nie odważył tak napisać

On się powoływał na swoją intuicję, na przeczucie, własne obserwacje rzeczywistości, co dla każdego było jasne - można mu ufać lub nie, to jego własna opinia. Ty te wszystkie dane przedstawiasz jak twardy dowód, że coś konkretnego się wydarzy lub nie. Statystyki mogą być pomocne, ale niczego nie przesądzają. "Twoje" zdanie na temat przyszłości Xboksa/Sony/branży to najczęściej tylko przełożenie oficjalnych cyferek na literki na forum. Nie ma w tym twoich własnych przemyśleń, doświadczeń, obserwacji z życia, z internetu, wniosków z historii. Od tego nie można abstrahować. To znaczy można, ale wtedy jesteś korpoludkiem nierozumiejącym szarej masy, którą nie sterują wyniki finansowe.

Nie można przewidzieć czegoś, co jest nielogiczne, albo ciężko przewidywać coś, w czym brakuje rozsądku, więc Czezky nie mógł przewidzieć, czy ktoś w Sony postanowi zadziałać rozsądnie lub nie. Sony konsekwentnie robi od dłuższego czasu coś, co Spencer z Bond już udało się dokonać, a co teraz Sharma próbuje sprzątać, "przywracając tożsamość Xboksa". No można dymać graczy bez sentymentów i wyciągnąć z nich jak najwięcej pieniędzy krótkoterminowo, tylko pytanie, czy nie lepiej byłoby długoterminowo dla marki, aby jednak nie sprowadzać jej wyłącznie do bezdusznej usługi, którą gracz będzie w stanie porzucić bez sentymentu dla alternatywy? Sam czułem przywiązanie do marki od PSX do PS4 (na PS4 już mniej, ale jeszcze), ale obecnie nie czuję już nic, poza obrzydzeniem wobec tego, co z tą marką zrobili. I tak naprawdę gdyby PS zdechło, machnąłbym tylko ręką i odpalił jakikolwiek inny sprzęt, bo Sony nie wyróżnia się już niczym, za co ceniłem tę platformę, tamtego PS już nie ma. A właśnie przywiązanie do platformy od PSX było czymś, co wtedy przysłaniało mi oczy na wiele ułomności PS3.

Kiedy te przygłupy w końcu zrozumieją, że gracze konsolowi chcą po prostu grać, chcą nowych gier, nie lubią tak drastycznych zmian w funkcjonowaniu całej platformy. Nie chcą wiecznie żyć w strachu, co tym razem Xbox/Sony odpierdoli tam na górze, kiedy wstaną rano i włączą internet. Na konsolach ma to szczególne znaczenie dla angażowania się finansowo, dla kupowania gier, bo to zamknięta platforma, na której musisz mieć zaufanie firmy, a które to MS i Sony regularnie podważają, więc nie dziwię się, że gracze pierdolą taki interes. Dlaczego Valve ma się tak dobrze na PC? Bo nie odpierdala jakichś krzywych akcji, które wzbudzałyby niepokój graczy z setkami gier w bibliotece. Gdyby Valve miało taką dwubiegunówkę w zarządzaniu jak Sony i MS, na pewno nie mieliby tak mocarnej pozycji.

I nikt mi nie powie, że dobra gra z serii - przykładowo - God of War koniecznie musi się charakteryzować grafiką RTX GTFO OMG z komosu, wymaga drogiej konsoli za miliony monet, a w związku z tym "produkcja gier kosztuje coraz więcej", musicie poczekać 10 lat, bla bla... bo gdyby gra była po prostu dobra, to byłaby dobra pomimo ubytków graficznych i odniosłaby sukces sprzedażowy.

CHCEMY GRAĆ W DOBRE GRY, A NIE CZEKAĆ W NIESKOŃCZONOŚĆ NA WŁOSY NA MORDZIE ALOJKI, WY KURWY. daddy

To zostawcie na pecetach, których konsole w kwestii grafiki i tak zawsze będą tylko protezą.

Możecie po prostu zacząć sypać tymi grami na PS5, które graficznie prezentują poziom PS4, ale gameplayowo są 10/10 i wtedy możecie wypierdalać z tymi swoimi drożejącymi podzespołami, swoją drogą w produkcji PS6 na którą nie będzie gier.

Opublikowano
27 minut temu, Pix napisał(a):

Smutny dzień, ale w końcu musiał nadejść. Szczerze mówiąc nadszedł o wiele później niż się wielu spodziewało. Edycje cyfrowe gier na ps5 to zdaje się obecnie około 80% całkowitej sprzedaży i ta liczba rośnie bardzo szybko. Podejrzewam, że jeszcze z 5 lat i dobiłaby do ponad 90%. Nie ma szans, że się z tego wycofają, bez względu na oburzenie, bo liczby tego po prostu nie popierają. Gracze są wściekli, a z drugiej strony sami coraz chętniej wyciągają rękę po cyfrę

A jak te % się rozkładaja przy duzych tytułach? Bo duzo cyfry to albo szrot albo indyki, które i tak by nie wyszły w pudle.

Opublikowano
15 minut temu, bebbop napisał(a):

Jestem ciekaw sprzedaży PS6 po tych wszystkich ostatnich nowinach + pewnie kolejnego wzrostu cen komponentów do 2028r.

Pójdzie jak złoto. Nikt nie będzie zadowolony, a każdy będzie kupować. To samo GTA6. Droga gra? Kto to kupi? No popatrz, bo sklepom wyjebało cyferki poza skalę.

Do 2028 każdy już będzie z tą decyzją oswojony. Wybrali idealny moment.

Opublikowano

Śmierć epoki ale spokojna pany, gejming przetrwa.

Bo Syndromerow sztokholmskich tudzież łosi którzy lubią być ruchani będzie pod dostatek. Niebieskie karaluchy ultrasy zmieniają front i exy już są be, ale wierzcie to oni będą pierwszymi którzy klikną kup teraz w PlayStation store.

Whsikery, i ci inni.

A realnie jedyne co się może zmienić to że czeski będzie musiał szukać innej roboty. I te inne sklepiki z coś tam z dąbrowy górniczej i inne.

Opublikowano
4 godziny temu, kanabis napisał(a):

Ale troche dziwna decyzja imo, myslalem ze to jednak bedzie zalezec od wydawcow a nie tworcy platformy. Chyba drogie te napedy do ps6 sie okazaly

Napęd blu-ray w detalu kosztuje coś 300 zł wiec to nie o napęd tutaj raczej chodzi. Może będą to w takiej formie sprzedwć, że konsola jet tańsza bo nie ma napędu ale myślę, że nie o napęd tutaj chodzi a o maksymalizacje zysków. Podejrzewam, że sklepy pudełkowe przerzucą się na kluczyki. Odchodzi koszt magazynowania i wysyłki. Wbrew pozorom to też może się opłacić.

4 godziny temu, Grześ napisał(a):

Z tą informacją o zamknięciu sklepu na PS3 i Vicie to wstrzelili się idealnie. Od razu dają plaskacza na łeb, żeby wszyscy pamiętali, że sklep z cyframi za 350 zł na PS6 też może zostać w każdej chwili zamknięty.

Dokładnie. Wcześniej jeszcze usunięcie filmów z biblioteki. To chyba nie może być przypadek tylko sondowanie jak bardzo głęboko mogą wsadzić graczom, a ci nawet nie zapiszczą :D ;) Po same kule.

2 godziny temu, Czoperrr napisał(a):

Niestety złożenie kompa, który odpali gry w jakości PS6 będzie bardzo bardzo kosztowne więc nie będzie żadnego komfortowego dla portfela wejścia w następną generację.

Chmura. Nie zawsze i nie wszędzie ale jak ktoś będzie mieć dobrego neta to czemu nie. Przy okazji można wyeliminować nieptorzebne pudełko pod tv w salonie i nie przepłacać.

2 godziny temu, Josh napisał(a):

W sumie Microsoft ma teraz idealną okazję, żeby wykorzystać to potknięcie wyjebanie się Sony na ryj i klepanie gierek dalej na płytach. Jeżeli kiedykolwiek istniał dla mnie powód, żeby kupić Xboxa zamiast PlayStation, to właśnie ten i gdyby potwierdzili, że nowy X będzie miał napęd, to chętnie się przeprowadzę do obozu zielonych.

Fajnie jakby jeszcze były na niego dobre gry niedostępne u konkurencji. Ja po wspaniałym x360 jestem mega zawiedziony x one i xsx. Do gier multiplatformowych jeszcze spoko ale brakuje tego czegoś. A czasem haptyka i głośniczek w padzie skłaniały do grania właśnie w wersje na konsoli sony. Niby pierdoły ale czasami polepszaly zabawę. GTA 5 wolałem przejść na ps5 niż xsx.

Godzinę temu, Ins napisał(a):

Czekam jeszcze na newsa, ze Sony z myślą o graczach pozwoli pożyczać licencję na gierkę innej osobie ... za jedyne 15$/dzień xD

56 minut temu, mario10 napisał(a):

A poza tym wkurza mnie polityka cenowa sony. Jak mogę kupić za 169zł Death Stranding 2 nówkę bo teraz mam ją ochotę ograć, to nie kupię jej w pss za 339zł. Ceny gier w pss są chore po prostu. Jeśli tak to będzie wyglądać, ze te gry nie będą z czasem tanieć no to zostaniemy bez możliwości wyboru, kupujesz za zawyżoną cenę gry albo spierdalaj jak ci się nie podoba. No słabo.

Zastanawiam się czy w tych okolicznościach na biedniejszych rynkach nie wróci piractwo albo rynek wtórny handlowania kontami do gry jak teraz używkami. Ewentualnie kilku kolegów kupi razem jedną grę i będą się dzielić dostępem do konta. To chyba jest do zrobienia i nie da się tego tak łatwo wykryć jak tylko jedna osoba będzie akurat korzystać z konta. Konsole przecież mogę przenosić, zwłaszcza tą wersję przenośną ;)

29 minut temu, Pix napisał(a):

Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałem się tego w nadchodzącej generacji. Już prędzej przy następnej ale to ze względu na dostęp do dobrego internetu, nadal są miejsca wykluczone cyfrowo i nie dotyczy to akurat tylko polski ale też np. niemiec, któzy pod tym względem są za nami opóxnieni.

Opublikowano
21 minut temu, Shen napisał(a):

A jak te % się rozkładaja przy duzych tytułach? Bo duzo cyfry to albo szrot albo indyki, które i tak by nie wyszły w pudle.

Dopóki znowu ktoś się nie włamie na serwery Insomniac to nie będzie wiadomo. Tak to się prezentowało te ~4 lata temu

hLYXcdB.jpeg

Opublikowano
50 minut temu, Pix napisał(a):

Tak i nie.

Po prostu coraz większa liczba gier nie jest dostępna fizycznie, albo granie w nie opiera się na kupowaniu dodatków itp.

Jeśli weźmiemy jedną dużą grę, która jest łatwo dostępna w sklepie, to nadal duża część jej kopii schodzi fizycznie.

Nie tyle ludzie wybrali zdecydowanie, że mając wybór cyfra/fizyk pojedynczej gry olewają fizyka, co coraz większa część rynku grania to jest granie online, granie w jedną starą grę 5-10 lat, i tak dalej.

Czy to wybór graczy, wydawców czy po prostu tak wyszło, to kompleksowa ewolucja. Po prostu więcej się gra w coś, co jest codziennym ZAJĘCIEM, niż w liczącą nawet 100 godzin grę którą przejdziesz i zapomnisz. To wręcz prawa fizyki. Sprzedaż oleju jest większa niż sprzedaż patelni.

Opublikowano
11 minut temu, Elitesse napisał(a):

Napęd blu-ray w detalu kosztuje coś 300 zł wiec to nie o napęd tutaj raczej chodzi. Może będą to w takiej formie sprzedwć, że konsola jet tańsza bo nie ma napędu ale myślę, że nie o napęd tutaj chodzi a o maksymalizacje zysków. Podejrzewam, że sklepy pudełkowe przerzucą się na kluczyki. Odchodzi koszt magazynowania i wysyłki. Wbrew pozorom to też może się opłacić.

Tu nie ma wielkiej filozofii, Sony odpowiada za 100% wytłoczonych gier na playstation w swojej tłoczni bez znaczenia czy to gra ps studios czy innego ubisoftu

Opublikowano

Dla mnie to jest tragiczna wiadomość, a nawet nie kupuję wszystkich gier w pudełku, bo cyfrą nie gardzę jak coś jest w dobrej cenie. No właśnie - w dobrej cenie, a nie 359 zł (jest może kilka gier, które uznałbym za warte tej ceny, ale to wyjątki). Chcę mieć wybór. Kupuję wyłącznie nowe gry, bo naiwnie wierzę, że wspieram tym sposobem deweloperów i produkcję nowych gier, ale cyfra w takiej cenie to nie...

Przede wszystkim jak już Sony tak pędzi w kierunku 100% cyfrowej dystrybucji, to może ogarnęli by taką podstawową prokonsumencką funkcjonalność jak REFUND, najlepiej zautomatyzowany, żeby to działało jak na Steamie. Nawet te chore ceny byłby bardziej znośne, gdybym mógł SPRAWDZIĆ grę za 359 zł czy mi w ogóle podejdzie, albo czy dobrze działa i jeżeli nie, to ją ZWRÓCIĆ. Refund daje poczucie bezpieczeństwa przy podejmowaniu decyzji zakupowej za większą kwotę. A teraz to kuźwa ściągnąłeś 1MB z naszej 60GB gry? No to spadaj, trzeba było się zastanowić przed zakupem!

PlayStation jest moją platformą wiodącą (mam praktycznie wszystkie platformy, w tym retro), od PS2 zawsze najbardziej czułem się związany z tą marką (nie że jakiś fanboy, ale nawet jak robiłem skok w bok, to zawsze wracałem do PS). Z PC mi trochę nie po drodze, bo nie mam dobrych warunków fizycznie do grania na nim, ale mogą mnie w końcu zmusić do lepszego ogarnięcia tematu. Akurat niedawno zbudowałem nowego, mocnego PC, tylko bez karty graficznej (bo to komp do pracy). Wystarczy włożyć mocne GPU i mam mocną maszynę do grania. Sony może mnie popchnąć w tym kierunku.

Opublikowano

Ja siedze na cyfrach jakoś od 2018, kupuje gry na premiery itp:. i mi ta decyzja różnicy nie robi, jednak jestem zdziwiony niektórymi postami, tak jakby sprzedaż digital to była jakaś nisza i jakaś nowość. Gdzie właśnie w ogóle nie jest. I tak z czystej ciekawości czy to głównie Europa Środkowa i Wschodnia tak krzyczy i przeżywa, czy to jednak przekrój na całym świecie.

Opublikowano
1 minute ago, Szermac said:

Ja siedze na cyfrach jakoś od 2018, kupuje gry na premiery itp:. i mi ta decyzja różnicy nie robi, jednak jestem zdziwiony niektórymi postami, tak jakby sprzedaż digital to była jakaś nisza i jakaś nowość. Gdzie właśnie w ogóle nie jest. I tak z czystej ciekawości czy to głównie Europa Środkowa i Wschodnia tak krzyczy i przeżywa, czy to jednak przekrój na całym świecie.

No fajnie, że sobie kupujesz cyfrę ale ktoś inny woli pudełko bo jest wybór. Za 2 lata wyboru nie będzie tylko jazda bez trzymanki z cenami za cyfrę dyktowanymi na PSN i te ceny nie będą korzystne.

Opublikowano
1 godzinę temu, mario10 napisał(a):

A poza tym wkurza mnie polityka cenowa sony. Jak mogę kupić za 169zł Death Stranding 2 nówkę bo teraz mam ją ochotę ograć, to nie kupię jej w pss za 339zł. Ceny gier w pss są chore po prostu. Jeśli tak to będzie wyglądać, ze te gry nie będą z czasem tanieć no to zostaniemy bez możliwości wyboru, kupujesz za zawyżoną cenę gry albo spierdalaj jak ci się nie podoba. No słabo.

Na Steam kupuję gry do 100 zł. Mam ich już ponad 1000. Ale to zebrane od lat. Naprawdę są spoko promocje i tak samo na pss. Polecam apke psdeals.

Oczywiście tego nie pochwalam. Argument masz dobry. Jeszcze masz do wyboru nowki i używane, a potem nie będzie wyboru - cyfra po sztywnej cenie. A miały być tańsze bo omijasz sklepy i dystrybutorów :)

Opublikowano
10 minut temu, Szermac napisał(a):

Ja siedze na cyfrach jakoś od 2018, kupuje gry na premiery

To teraz wiem skąd ten podpis pod avatarem. W pelni zasłużony, mission completed.

Opublikowano
Teraz, SlimShady napisał(a):

To teraz wiem skąd ten podpis pod avatarem. W pelni zasłużony, mission completed.

Dokładnie od tego, dzięki cool2