Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Łatwiej sprzedać konsolę dla 3 dobrych gier opartych na pomyśle, kreatywności, fizyce (!), w które można zagrać, niż jednego molocha zapowiedzianego i robionego przez pół dekady, bo głównie graficznie/technologicznie (jakieś odbicia etc) musi się wyróżniać. Gdzie reszta aspektów gry jest doklejana do tej błyskotki. Jeśli taka gra w ogóle wyjdzie, a nie zostanie po tych 5 latach produkcji skasowana. Sami na siebie bata ukręcili z tymi kosztami produkcji, a teraz nami chcą to łatać.

Edytowane przez krzysiek923

• Odpowiedzi 29,2 tys.
  • Wyświetleń 2,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Sami na siebie bata ukręcili z tymi kosztami produkcji, a teraz nami chcą to łatać.

Nie tak sami bo gracze też klaskali uszami na co raz większe gry a jak wszyło coś krótszego to jechali od góry do dołu patrz The Order.

Opublikowano

The Order ledwo można nazwać grą wideo, to był bardziej pokaz technologiczny i głównie za to był krytykowany. Z drugiej strony mamy takiego Astro-bota, którego budżet wyniósł pewnie 1/4 tego co będzie Sony kosztować nowy God of War albo 1/8 Concorda, a mimo to sprzedał się bardzo dobrze. Gracze dalej chcą takich tytułów, niestety żółte zjeby tego nie rozumieją albo ich to nie obchodzi.

Opublikowano
Teraz, BRY@N napisał(a):

Nie tak sami bo gracze też klaskali uszami na co raz większe gry a jak wszyło coś krótszego to jechali od góry do dołu patrz The Order.

No to teraz ja chcę grę z grafiką jak życie, dosłownie. Każdy by chciał. Co na to Sony i reszta wydawców? Nie da się? No właśnie. Więc niby wydają to, co jest możliwe do wyprodukowania. A nie jest tak do końca możliwe, co pokazują wszystkie te istniejące problemy z produkcją. No i co, myślisz, że jakby nie posłuchali graczy, to gracze by nie grali, nie mając na rynku tych wszystkich błyskotek? Gracze (krzykacze internetowi) wiele chcą, a jakoś akurat w tej kwestii wydawcy postanowili ich posłuchać... Gracze chcą też więcej gier, więcej eksów od Sony. Nie, oni po prostu nie chcą już sprzedawać gier taniej. Grafika, generyczny, generowany automatycznie świat są dla nich wygodnym uzasadnieniem ceny.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano

Dokładnie, nie ma co uprawiać populizmu, gracze sami przez wiele lat chcieli by gry były coraz ładniejsze i coraz bardziej rozbudowane co napędzało tylko tę rosnące budżety.

Oczekują po GTA VI że przebije GTA V, chcą aby następna gra Naughty Dog podniosła poprzeczkę wyżej niż TLOU2 w kwestii animacji i grafiki itd.

Sony Japan Studio Closed Because AA Market 'Disappeared', Says Shu Yoshida | Push Square

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

Dokładnie, nie ma co uprawiać populizmu, gracze sami przez wiele lat chcieli by gry były coraz ładniejsze i coraz bardziej rozbudowane co napędzało tylko tę rosnące budżety.

Jak to się ma do grania na bazowym PS4, PS5 przez tych graczy? Każdy na własnym przykładzie powinien wiedzieć jak to działa. Kiedyś wszyscy graliśmy na PSX i grafika była jak życie. Później była gównem, bo grafika na PS2 była jak życie. I tak dalej, i tak dalej... To jest droga donikąd. To nie są czasy PSX/PS2 i konsole nie mają szans z pecetami. Ludzie chcą gier, a nie czekania na gry.

Problem z tym "gracze sami przez wiele lat chcieli by gry były coraz ładniejsze" polega na tym, że jednocześnie nie chcieli, aby zaczęły odstawać w innych aspektach. A zaczęły (mówimy o ogóle sytuacji, przykłady są zbędne). Developerów i wydawców terminy gonią i mamy skasowane projekty, topienie pieniędzy, nudne, drogie gry z ładną grafiką.

Opublikowano
8 minut temu, Josh napisał(a):

The Order ledwo można nazwać grą wideo, to był bardziej pokaz technologiczny i głównie za to był krytykowany.

Bo pewnie taki był zamysł i chyba Sony się powinno z tym liczyć. Tam był naprawdę potencjał na kolejną część a gra na tamte czasy wyglądała niesamowicie. Tylko lepiej podkulić ogon o klepać w kółko to co się sprzedaje zamiast robić nowe IP niekoniecznie z otwartym światem.

9 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

No to teraz ja chcę grę z grafiką jak życie, dosłownie. Każdy by chciał. Co na to Sony i reszta wydawców? Nie da się? No właśnie. Więc niby wydają to, co jest możliwe do wyprodukowania. A nie jest tak do końca możliwe, co pokazują wszystkie te istniejące problemy z produkcją. No i co, myślisz, że jakby nie posłuchali graczy, to gracze by nie grali, nie mając na rynku tych wszystkich błyskotek? Gracze (krzykacze internetowi) wiele chcą, a jakoś akurat w tej kwestii wydawcy postanowili ich posłuchać... Gracze chcą też więcej gier, więcej eksów od Sony. Nie, oni po prostu nie chcą już sprzedawać gier taniej. Grafika, generyczny, generowany automatycznie świat są dla nich wygodnym uzasadnieniem ceny.

Tu nie grafika jest problemem, gry i tak już wyglądają bardzo dobrze, tylko to, że wszystkim rządzą słupki w excelu.

Opublikowano
10 minut temu, ASX napisał(a):

Oczekują po GTA VI że przebije GTA V

Błagam cię, nie podawaj ewenementu jakim jest GTA, jako przykładu. GTA poza grafiką oferuje jeszcze zabawę.

Opublikowano
6 minut temu, Josh napisał(a):

The Order ledwo można nazwać grą wideo

To jest bardzo czesto powtarzany frazes i potwierdza tylko to co pisal BRY@N. Tam jest wiecej gameplayu i ciekawych petentow niz w pierwszej Senui. Moze naobiecywali jakiegos gears killera i potem poszlo.

39 minut temu, Josh napisał(a):

Wtedy exy to był totalnie inny kaliber niż teraz, gdyby stan konta na to pozwalał to chciałoby się mieć wszystkie konsole dostępne na rynku. PS2: FF, DMC, Onimusha, GoW, Jak, Ratchet i masa, MASA innych, Xbox: Halo, Riddick, Fable, Elder Scrolls, Forza,

Riddick i Morrowind to nie byly exy, wyszly rowniez na pc. Pierwsze Halo takze, wprawdzie pozniej, ale nawet na premiere nie mialo by szans bo PC wtedy stal genialnymi FPSami. No i powodzenia w graniu w GTA na ps2. Nadal uwazam ze i wtedy te sprzety sie uzupelnialy (plus pc zawsze wygrywal grafika). Pytanie bylo tylko w co kto chce grac (np. klasyczne RPG czy bieganie emo chlopcem z anime, strategie czy mordoklepki).

Opublikowano

8 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Jak to się ma do grania na bazowym PS4, PS5 przez tych graczy? Każdy na własnym przykładzie powinien wiedzieć jak to działa. Kiedyś wszyscy graliśmy na PSX i grafika była jak życie. Później była gównem, bo grafika na PS2 była jak życie. I tak dalej, i tak dalej... To jest droga donikąd.

no to jest droga donikąd, każdy sobie zdaje z tego sprawę, ale nie można temu zaradzić

Opublikowano
4 minuty temu, Mejm napisał(a):

To jest bardzo czesto powtarzany frazes i potwierdza tylko to co pisal BRY@N. Tam jest wiecej gameplayu i ciekawych petentow niz w pierwszej Senui. Moze naobiecywali jakiegos gears killera i potem poszlo.

Może, grałem godzinę, bo dłużej nie dałem rady. W dating simulatorach widziałem więcej gameplayu.

Opublikowano
3 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Bo pewnie taki był zamysł i chyba Sony się powinno z tym liczyć. Tam był naprawdę potencjał na kolejną część a gra na tamte czasy wyglądała niesamowicie. Tylko lepiej podkulić ogon o klepać w kółko to co się sprzedaje zamiast robić nowe IP niekoniecznie z otwartym światem.

Ta gra nawet dzisiaj wygląda przekozacko. Największym problemem była cena bo 60$ za 6 godzin gry (gdzie po przejściu nie ma nic do roboty) to stanowczo za dużo. 40$ lub przesunięcie premiery do startu PS4 Pro kompletnie zmieniło by odbiór.

Opublikowano
Godzinę temu, Josh napisał(a):

A jeżeli chodzi o różnice między PC, a konsolami, to najlepsze były wczesne lata 2000, gierki na magnetowidy dosłownie wgniatały w ziemię te na PC i jeżeli wtedy ktoś miał takie PS2 pod TV to był przechujem i przebogaczem.

Rozdzielczość 1024 x 768, a kieneskopowy telewizor - to były te różnice na korzyść Pc. Obraz ostry, wyraźny, antyaliasing, zero krawędzi, do tego przygodowki point and click które wyglądały jak animacje Disneya: np LarrY 7. GTA 3 może wyszło z opóźnieniem, ale miało własne skiny, własne mp3, własne mody, trainery czy właśnie obraz ostry jak żyleta, a nie smużenie/blur czy co oni tam dali. Odpaliłem z 2-3 lata temu gta 3 na CRT i wyglądało jak gowno, nie dało się grac względem tego co zapamiętałem z pc.

Opublikowano
4 minuty temu, grzybiarz napisał(a):

Odpaliłem z 2-3 lata temu gta 3 na CRT i wyglądało jak gowno

No właśnie, bo odpaliłeś grę z PS2 2–3 lata temu, to czego się spodziewałeś? Że gra Cię wgniecie w fotel? W 2001 roku ta gra pod względem technicznym robiła piorunujące wrażenie. Pamiętam, jak ją odpaliłem i myślałem, że początkowa scena to filmik, jak w grach na PS1, a potem gra płynnie przeszła do gameplayu i gacie miałem zerwane. Zreszta gdy gra wyszła na PC to miała ogromne wymagania i mało kto miał dość mocnego PC na te gre na początku.

Opublikowano

Problemem serii GTA na PS2 to nie była beznadziejna grafika tylko klatkarz poniżej 20 klatek. Lepiej w to było grać na Xboxie gdzie gra działała normalnie.

Opublikowano
4 minuty temu, Lukas_AT napisał(a):

No właśnie, bo odpaliłeś grę z PS2 2–3 lata temu, to czego się spodziewałeś?

ale na pc jest nadal przystępna grafa. mowie o tej pierwszej wersji pc z 2002. możesz nawet dla hecy odpalić rozdzielczosc 1024 x 768 jak wtedy i da się grać: płynnie i obraz nie jest rozmyty.

nie oceniam tu że masz otwarte miasto, chodzisz gdzie chcesz itp, tylko o doznania wizualne.

Opublikowano

Ja się tam wyśmienicie bawiłem tak w The Order(i jak ktoś grał normalnie to nie była gra na 4, tylko raczej 8h+, więc taki standard gierki z X360), czy w Ryse Son of Rome. Dobrą graficzkę lubię, ale nie lubię rozepchanych gier. God of Warem na PS4 się przejadłem tak mocno, że mimo iż grę uważam za świetną, to do dziś nie sięgnąłem po ragnaroka. Generalnie nie lubię open worldów, a to nawet open world nie był a i tak zajechał formułe IMHO. No ale rozepchanie gry to też jest jeden z kroków walki z używkami, jeszcze za czasów PS3 były multplayer passy w pudełkach, też był kwik i cudem pewnie przez to marketingowe pożyczanie gierek nagle rozwiązanie zniknęło w czasach ps4.

Opublikowano

Hmm... zdaje mi się że już widziałem taką rozmowę na temat GTA3/VC/SA xd GTA3 odpalone na PS2 na CRTku robiło piorunujące wrażenie i te 25 FPSów przy takiej grafice, tak żywym mieście i tak dalekim horyzoncie to było coś niespotykanego. Jak ktoś chce zobaczyć jaki to był przeskok to niech odpali dla porównania Drivera 2 który wyszedł dosłownie rok wcześniej. Vice City podniosło poprzeczkę a do San Andreas ślinili się kumple z o wiele mocniejszymi PCtami bo musieli czekać na port który też nie był zbyt specjalny. GTA4 pod względem płynności było o wiele gorsze ale też przymykało się na to oko mimo że na TV LCD przycinki są bardziej odczuwalne bo gra wprowadziła fizykę wszystkiego (woda, pojazdy, postacie) w open worldach na nowy poziom. A co do 'lepiej było odpalić na Xboxie', tak, tak samo jak lepiej było odpalić RE4 na GC tylko że mało kto posiadał te konsole.

Opublikowano

Driver 2 był robiony na tym samym silniku co jedynka i głównie skierowany do posiadaczy PSX, a GTA III od początku było tworzone z myślą o PS2. Albo tak jak Final Fantasy X, której produkcja rozpoczęła się w 1999 na PS2, z częścią IX, która ukazała się w 2000 roku. Takiego przeskoku generacyinego już chyba później nie uświadczyliśmy;/

Edytowane przez Grześ

Opublikowano
29 minut temu, grzybiarz napisał(a):

Rozdzielczość 1024 x 768, a kieneskopowy telewizor - to były te różnice na korzyść Pc. Obraz ostry, wyraźny, antyaliasing, zero krawędzi, do tego przygodowki point and click które wyglądały jak animacje Disneya: np LarrY 7. GTA 3 może wyszło z opóźnieniem, ale miało własne skiny, własne mp3, własne mody, trainery czy właśnie obraz ostry jak żyleta, a nie smużenie/blur czy co oni tam dali. Odpaliłem z 2-3 lata temu gta 3 na CRT i wyglądało jak gowno, nie dało się grac względem tego co zapamiętałem z pc.

Ok, ale czy była w tamtym czasie (początek lat 2000) na PC jakaś gra, która mogła konkurować graficznie z takimi tytułami jak Jak&Daxter, Devil May Cry albo FFX? Przecież to była zupełnie nowa jakość, na dobrym CRT z podpiętym kablem RGB każdy z tych tytułów wgniatał w ziemię i tu żadna rozdzielczość na pecetowym monitorze nie mogła podskoczyć. Z biegiem lat niewiele się zmieniło na korzyść kąkuterów, jak wyszły God of War, Tekken 5 czy RE4, to tylko utwierdziły wszystkich w przekonaniu, że najlepsza grafika to tylko na konsolach.

Opublikowano

@Grześ Driver 2 to gra najbliższa GTA3, gdyby na PS2/DC przed GTA3 wyszedł jakiś inny open-world z podobnym konceptem to bym do niego porównał tylko że jakoś nic mi do głowy nie przychodzi...

Edytowane przez łom

Opublikowano
54 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Tu nie grafika jest problemem, gry i tak już wyglądają bardzo dobrze, tylko to, że wszystkim rządzą słupki w excelu.

A na słupki w excelu wpływają jeszcze zachowania graczy. Od powiedzmy FH 6 do końca roku mniej więcej co miesiąc wychodzi jakiś potencjalnie bardzo dobry tytuł. Podejrzewam że w skali roku to grubo ponad 10-15 świetnych gier bedzie. W tym GTA, Call of Duty. Nawet największy hardkor forumkowy raczej wszystkiego nie kupi. Części skupi się na 2-3 tytułach, częśc kupi jednego Coda czy Fifę bo do tego im głównie konsola.

I niestety, dużo gier z 80-85mc czy nawet więcej będzie ginąć, bo ja nawet mimo że byłoby mnie stać to nie będę brał co miesiąc premiery bo nie widzę takiej potrzeby. A co dopiero młodsi.

Astrobot sukces? Może i tak, zależy jaki standard przyjmiemy. Myślę że 20mln na sto baniek konsol to by był sukces a nie 2 mln

Edytowane przez drozdu7

Opublikowano

.

4 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

Myślę że 20mln na sto baniek konsol to by był sukces a nie 2 mln

Astro jak mario ma długi ogon, sprawdź aktualne dane. No i co im sie sprzedało w 20 bankach? Chyba tylko spiderman z obecnych premier?

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał(a):

@Grześ Driver 2 to gra najbliższa GTA3, gdyby na PS2/DC przed GTA3 wyszedł jakiś inny open-world z podobnym konceptem to bym do niego porównał tylko że jakoś nic mi do głowy nie przychodzi...

Urban Chaos. O dziwo, PSX to pociągnął, choć pewnie mocno pokrojone. Sam grałem na PC.

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano
Godzinę temu, Kangus napisał(a):

.

Astro jak mario ma długi ogon, sprawdź aktualne dane. No i co im sie sprzedało w 20 bankach? Chyba tylko spiderman z obecnych premier?

Poprawka - z tego co widzę to nawet Spiderman 2 tyle nie sprzedał i jest jakoś ponad 16 baniek. Astro ponoć już ponad 4 bańki pękło, Yotei do tego momentu pewnie podobnie, generalnie raczej mało ktora gra która ucieła pastgeny ma szanse na ponad 10baniek.