Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Mejm napisał(a):

Troche nie wierze, ze na zlosc sony kupisz pc za 10k. Jak cos to tam tez nie ma nosnikow. Od 13 lat.

Porównywanie braku nośników na PC z grami za grosze, bezproblemowym zwrotami i darmowym online do monopolu sony :).

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 29,2 tys.
  • Wyświetleń 2,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

Ja mam takie pytanko, dlaczego bardzo często/zawsze do ceny konsoli dolicza się cenę abonamentu? Bo ja ogólnie żadnej subskrypcji nie mam i trochę się martwię, że przyjedzie policja i mnie zbije.

Opublikowano

Hmm no nie wiem bo ludzie grają w gry też przez sieć internet co jest płatne na konsoli??

Opublikowano

Dla równowagi nie wliczają kosztu patrzenia codziennie na tą obrzydliwą pees piątkę

Opublikowano

Oczywiscie że na pc nie ma nośników ale gry są tańsze i nie jest się skazanym na jeden sklep.

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

Ja mam takie pytanko, dlaczego bardzo często/zawsze do ceny konsoli dolicza się cenę abonamentu? Bo ja ogólnie żadnej subskrypcji nie mam i trochę się martwię, że przyjedzie policja i mnie zbije.

Pewnie dlatego że na konsolach podstawowe funkcjonalności jak np. granie przez sieć są zablokowane za paywallem

Opublikowano
1 minutę temu, Pupcio napisał(a):

Hmm no nie wiem bo ludzie grają w gry też przez sieć internet co jest płatne na konsoli??

ohydne bad
nie no wiadomo tylko, że to nie jest wymagane żeby sobie grać w gierki i to nawet bym powiedział pełnoetatowo. Do kosztów telewizora nikt raczej nie dolicza abonamentu radiowo-telewizyjnego i netflixa

Opublikowano
5 minut temu, Mejm napisał(a):

Troche nie wierze, ze na zlosc sony kupisz pc za 10k. Jak cos to tam tez nie ma nosnikow. Od 13 lat.

Dobrze, że nie wierzysz, bo nie robię tego na złość Sony. Po prostu w dłuższej perspektywie będzie to bardziej opłacalne dla mojego portfela. Poza tym:

- kilka sklepów do wyboru, kluczykownie

- brak haraczu jeżeli chcesz grać po sieci

- szybsze premiery wielu indyków

- emulatory

- mody

Od zawsze czołowym argumentem przemawiającym za konsolami i powstrzymującym mnie przed zakupem kompa do gier były gry w pudełkach, no ale skoro za chwilę zostanę tego ficzera pozbawiony to nie będę się dłużej zastanawiał

769F29g.jpeg

to naprawdę jest aż takie proste

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof93 napisał(a):

ohydne bad
nie no wiadomo tylko, że to nie jest wymagane żeby sobie grać w gierki i to nawet bym powiedział pełnoetatowo. Do kosztów telewizora nikt raczej nie dolicza abonamentu radiowo-telewizyjnego i netflixa

Ale jak na konsoli ktoś gra tylko w coda, fifke i gta online no to musi to doliczyć bo inaczej ma kawałek bezużytecznego plastiku

Opublikowano

Też nie mam a z PS Plusa zrezygnowałem w momencie kiedy wprowadzili to jako opłatę za granie online. I tak jest lepiej niż w czasach PS4 bo jest tyle darmowych alternatyw że praktycznie tylko fani sportówek i GTA są zmuszeni do opłacania Plusa żeby pograć online, ale gracze single player czy tacy co odpalą konsolę od święta to nawet bez plusa mają w co pograć po sieci.

Opublikowano
1 minutę temu, Pupcio napisał(a):

Ale jak na konsoli ktoś gra tylko w coda, fifke i gta online

fakt, tu się o takich często na forumku wspomina... a to nawet nie są ludzie )

Opublikowano

Najgorsze, że te łazjy na PS5 zabrały opcję kopiowanie zapisu z gry na USB. Tylko mając plusa możesz zrobić kopię do chmury.

Opublikowano

Grubo przesadzacie. W życiu bym nie zrezygnował z grania na konsoli z powodu full digital, zwyczajnie kupuje mniej nowości w roku, a reszta na wyprzedażach.

Wiem, że istnieje pc z tańszymi grami ale jestem w takim momencie życia, że po robocie wolę włączyć konsole.

Na Nintendo kupuje tylko gry w pudełkach wydawane przez Nintendo i gdyby zabrali pudełka to miał bym nie kupić np nowej zeldy czy fire emblem? No nie, kupił bym.

Opublikowano
14 minut temu, Kangus napisał(a):

Porównywanie braku nośników na PC z grami za grosze, bezproblemowym zwrotami i darmowym online do monopolu sony :).

Ja nic nie porownuje. Jak komus zalezy na nosnikach, a taka jest tutaj teraz narracja, to nie znajdzie ich na pc. Ale jesli chodzi o cebulowanie i kupowanie gier taniej albo plywanie z opaska na oku, no to tak, pc to najlepszy wybor.

6 minut temu, Josh napisał(a):

Od zawsze czołowym argumentem przemawiającym za konsolami i powstrzymującym mnie przed zakupem kompa do gier były gry w pudełkach, no ale skoro za chwilę zostanę tego ficzera pozbawiony to nie będę się dłużej zastanawiał

Gry w pudelkach bo istniala mozliwosc ich odsprzedazy. Inaczej kloci sie to z argumentacja o tanim graniu na pc bo moglbys to robic juz lata temu.

W senisie dla mnie istnieja jeszcze niuanse wyboru pudelka nad cyfre. Ktos moze wolec plastik, dac za niego pelna cene i stawiac na polce, a ktos woli takie wydanie bo odsprzeda po weekendzie z 30zlotowa strata.

Opublikowano

Na pc natomiast można znaleźć gry na własność, a nie tylko prywatną wypożyczalnie sony hehe

Opublikowano
2 minuty temu, devilbot napisał(a):

Grubo przesadzacie. W życiu bym nie zrezygnował z grania na konsoli z powodu full digital, zwyczajnie kupuje mniej nowości w roku, a reszta na wyprzedażach.

Ja nadal nie wiem, na ten moment wszystko jest po staremu, mogę sobie kupić pudełko z pustą płytą i pobrać całą zawartość z sieci ale nadal nie wiem co zrobię kiedy już nie będę mógł kupić tej pustej płyty. Mi się to bardzo nie podoba, mam odruchy wymiotne jeśli chodzi o zakupy cyfrowe i nie wiem ile moje serce to wytrzyma bo z każdym kolejnym zakupem rozrywane jest coraz bardziej.
Ucieczka na łono PC zupełnie nie działa na moją wyobraźnię i zupełnie nie dostrzegam tam bezpiecznej przystani dla siebie balon
No ale na razie póki można to gram, aktualnie w Black Flaga z pudełka.

Opublikowano
37 minut temu, Mejm napisał(a):

Jak cos to tam tez nie ma nosnikow. Od 13 lat.

ale dalej masz wybor, czy chcesz kupic cos na steam czy gog czy epic czy ea play czy uplay

Opublikowano
14 minut temu, Pupcio napisał(a):

Ale jak na konsoli ktoś gra tylko w coda, fifke i gta online no to musi to doliczyć bo inaczej ma kawałek bezużytecznego plastiku

Do abonamentu jeszcze pada dolicz w przypadku Sony. MS pozwala na alternatywy, Sony ma psujące się g0wno i alternatywę w postaci zakupu nowego. Oczywiście celowo nie wprowadza zmian w konstrukcji, blokując jednocześnie 3rd party. Zaraz oczywiście wpadnie narracja od jimmych, że "żadnego driftu nie ma, to margines jakiś". A przede wszystkim u graczy online (ze wspomnianym cod-em i fifką na czele) to norma. Warto też sobie sprawdzić, na ile lat jest gwarancja dla każdego podzespołu w pececie za 10k vs rok od Sony (i to przy tym ich serwisie, przy którym lepiej, żeby jednak nic się nie zepsuło i nie trzeba było odsyłać). Na nowym Xboksie prawdopodobnie będziesz miała możliwość dowolonej zmiany ustawień graficznych pod siebie, a na Sony? Nie chodzi o to, że trzeba grzebać jak na pececie, kiedy ktoś tego nie lubi, ale nie musisz czekać na łąskę Sony, jeśli preferujesz wydajność/framerate. I jeszcze to doliczanie jimmiego "wstecznej do PS4", kiedy na PC jest wsteczna do... Kiedy na PC masz niezrównane możliwości użytkowania zakupionego sprzętu.

Sony naprawdę będzie musiało docisnąć z eksami na PS6, te popłuczyny z obecnej generacji już nie wystarczą. Musi być lepiej i więcej.

Opublikowano

Żeby mieć internet mobilny w telefonie trzeba opłacać abonament/pre-paid dlatego zawsze do ceny telefonu doliczam jeszcze miesięczny opłatę dla NJU Mobile, lubię też oddawać zadbany telefon to kilka razy w roku wymieniam w nim szkło to też oczywiście doliczam.

5 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Do abonamentu jeszcze pada dolicz w przypadku Sony. MS pozwala na alternatywy, Sony ma psujące się g0wno i alternatywę w postaci zakupu nowego

alternatywą jest wymiana zepsutych analogów co robię bez przerwy cały czas i to też doliczyłem do ceny konsoli, wymieniłem już 0 analogów w moich 0 zepsutych padach od 2023 roku.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof93 napisał(a):

alternatywą jest wymiana zepsutych analogów co robię bez przerwy cały czas i to też doliczyłem do ceny konsoli, wymieniłem już 0 analogów w moich 0 zepsutych padach od 2023 roku.

o, jednak nie jimmy

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a):

o, jednak nie jimmy

przepraszam! przepraszam.jpg joy-cony w S1 też mi się nie zepsuły nigdy. Nie wiem co robię źle.

Opublikowano

skumaj, że na tobie świat się nie kończy i twój przypadek nie oddaje skali problemu. raka też pewnie nie masz, więc nie istniej coś takiego.

może jeszcze napisz, że chuchasz i dmuchasz na tego pada, żeby czuł się dobrze, tak w ogóle to grasz godzinkę dziennie, a jak ktoś gra dużo to jego problem i zawsze może grać mniej

Opublikowano

oooo czyli już pady w Xbox się nie psują bo można kupić innej firmy dafuq no to fajnie

Opublikowano

Serio ps5 nie ma żadnych padowych zamienników? wujaszek