Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Niech już robią tą chmurę w takim razie. Kupi sie raz na pięć lat na miesiąc dla Wolverina i spajderka i spadowa. Już w ogóle będą mogli ssać kule CoolStoryBro

No nie widzę tej naszej sonki dlugofalowo.

• Odpowiedzi 29,5 tys.
  • Wyświetleń 2,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
9 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Dokładnie tak, chociaż Doom i Riddick robiły wrażenie na Xboxie. Kupiłem go właśnie dla tych gier bo mój PC nawet nie był w stanie tego odpalić. PS2 mogło pomarzyć o takiej jakości grafiki. Przegrywało nawet w bezpośrednim starciu z Gamecube kosztującym ułamek jej ceny, przecież takie RE4 na PS2 to ubogi krewny oryginału z Kostki.

Jak ktoś jeszcze myśli, że na PS2 gry wyglądały wtedy lepiej to polecam porównać np. Max Payne w wersji PC do tej z PS2. Na korzyść PS2 zazwyczaj działały gry tworzone pod PS2, a później przenoszone na PC bo te konwersję były zazwyczaj gorsze.

Pamiętam, że w tych czasach normalne było w recenzji w CDA dawanie minusa „konsolowa grafika” ale niektórzy mają swoją wersję wydarzeń

A najzabawniejsze jest to że było dokładnie odwrotnie

PC przydoowal technologicznie i grafika zjadała to co ona konsolach. Max Payne się krztusił a to dobry przykład bo gra była ledwo grywalna na padzie. Polecam zagrać w wersję PC godzinę a potem godzinę w wersję ps2.

Z biegiem lat różnice się zatracały bo rósł rynek konsolowy. Pecetowcy narzekali na postępującą konsolizacje, archaiczne rozwiązania i grafikę która zaczęła stać w miejscu przez konsole.

W 2007 roku wyszły Crysis i Halo 3. Dwa fpsy, z czego jeden już na premierę był uważany za przestarzały wizualnie a drugi do dziś robi wrażenie.

Te gry na PS2 mogły być ładne i mogły się podobać, ale nie podobały się nikomu kto był wychowany na pececie, bo były jak co najmniej jedną generację zawsze do tylu

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
2 minuty temu, ledwomasa napisał(a):

Te gry na PS2 mogły być ładne i mogły się podobać, ale nie podobały się nikomu kto był wychowany na pececie, bo były jak co najmniej jedną generację zawsze do tylu

Co takiego? Jakieś omamy czytam. Max Payne to dobry przykład? Przecież ta gra na PS2 to był cienki port a nawet patrząc na wersję PC to porównując do MGS2 wygląda biednie. Miałeś w tamtych czasach dostęp do konsoli czy powtarzasz bajeczki przeczytane w CD-Action? Takie gry jak SSX3, Burnout 3, Gran Turismo 4, Tekken 5, Soul Calibur 3, ZoE2, Jak 3 itd. robiły wrażenie na wszystkich bez względu czy miał Pegasusa, PS1, starego czy nowego PCta już nie mówiąc o tym że aby odpalić Far Cry/FEAR/Half-Life 2 w okolicach premiery trzeba było mieć porządnego kompa, o Crysisie nie wspominając. W tamtych czasach z moich znajomych właściwie tylko jeden z PCtem kupionym w 2004 mógł pograć w te gry w sensownym klatkarzu. Reszta ze starszymi kompami albo nie mogła odpalić takich gier bo pixel shader był za niski na karcie graficznej albo było za mało mocy i grało się w 15 FPSach, wiem coś o tym bo tak ukończyłem H-L2.

Opublikowano

Dlatego do dzisiaj komputerowcy mają taką opinie bo pierdolili wtedy takie kocopoły jak najęci )

Opublikowano

Za 10 lat pewnie będę czytał że PS5/XSX to był chłam bo każdy miał wtedy RTX5090 i grał w 4k/120 FPS z Path Tracingiem. Dobrze że jest ten Steam Survey to będzie można zweryfikować odklejkę Cell

Opublikowano

Klasyczny argument pececiarzy, że gry na PC wyglądały lepiej. Tylko zawsze zapominają dodać, że to tylko na kompie z NASA wartym 4K (czyli na obecne czasy 20K). A ja bym chciał przeczytać wrażenia z ogrywania tego mitycznego Crysisa czy HL2 na kompie, który miał typowy Kowalski. Taki pecet odpaliłby w ogóle te gry chociaż na ultra low przy 5 fpsach? Na szczęście na konsoli nie było takiego problemu i DMC, RE Zero czy pierwszy Splinter Cell rozrywały dupę za każdym razem ustanawiając nową jakość bez żadnych kompromisów.

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Co generację konsol jest to samo gadanie, ale różnic pomiędzy high end PC, a wszelkiej maści konsolami paradoksalnie nigdy nie było tak małych, dzięki tym wszystkim technikom rekonstrukcji obrazu jakie powstały w obrębie ostatnich kilku lat różnice będą się zacierać bardziej i bardziej, a do grania w duże gry już nikt nie potrzebuje najmocniejszej karty na rynku, czy najmocniejszej konsoli. Będzie trochę lepiej, jak zapłacisz więcej i tyle.

Obecnie gry na konsolach wyglądają (znowu) wystarczająco dobrze. Były pewne zawirowania, szczególnie w tej generacji, ale teraz jest wybitnie wręcz, nawet na Switchu drugim.

Opublikowano
20 minutes ago, Josh said:

Klasyczny argument pececiarzy, że gry na PC wyglądały lepiej. Tylko zawsze zapominają dodać, że to tylko na kompie z NASA wartym 4K (czyli na obecne czasy 20K). A ja bym chciał przeczytać wrażenia z ogrywania tego mitycznego Crysisa czy HL2 na kompie, który miał typowy Kowalski. Taki pecet odpaliłby w ogóle te gry chociaż na ultra low przy 5 fpsach? Na szczęście na konsoli nie było takiego problemu i DMC, RE Zero czy pierwszy Splinter Cell rozrywały dupę za każdym razem ustanawiając nową jakość bez żadnych kompromisów.

No to racja, ja miałem kompa kupionego za jakieś 2k w 2001 roku i jak wyszedł Doom 3 to już nawet nie można było go odpalić bo nie obsługiwał jakiś tam shaderów. Dobrze pamiętam granie na low w 20 fps w inne gry.

Opublikowano
14 minut temu, Czoperrr napisał(a):

No to racja, ja miałem kompa kupionego za jakieś 2k w 2001 roku i jak wyszedł Doom 3 to już nawet nie można było go odpalić bo nie obsługiwał jakiś tam shaderów. Dobrze pamiętam granie na low w 20 fps w inne gry.

Miałeś GeForce 4MX? ;D Miałem to samo, karta niby nie była taka stara, ale po jakiś 3 latach mogłem sobie tylko popatrzeć na nowsze gierki bo nie było obsługi Pixel Shadera

Opublikowano

Ja tam jestem pctowy a do końca zycia PS2 na mnie robila wrażenie, bo sparowana z TV crt po prostu miała dużo rzeczy wybaczonych. Wiele gier wyglądało prawie "jak film" a PC nawet z monitorem crt 1024/768 obdzierał gierki z tej magii. W ostatnim roku zycia wyszedł god of war 2, shadow of the colossus chyba tez jakos podobnie i te gry urywały mi dupe. Jasne SotC chodził jak gówno, ale jednocześnie to byla dla mnie gra generacji.

Tak samo to ze gry tak super chodziły na PC - @łom dobrze napisał. Ludzie mieli duzo większą tolerancje. Ja twierdziłem ze mi morrowind chodzi jak gowno bo mialem standardowo 22-24 fpsy poza budynkami. Kumple na slabszych kompach twierdzili ze u nich chodzi super, mieli po prostu większą tolerancje i kilkanascie klatek nadal było dla nich ok. Jak kupiłem kompa to zaraz wezwalismy znajomego bo kurna jak to, nowy PC, za gruba wtedy kase a ma spadki klatek? :D Grałem wtedy w któregoś colina :). Chodził dobrze poza niektorymi momentami gdzie moze wisial pewnie na cpu bo schodzenie z ustawień graficznych nie pomagało :).

@ASX śmiałem sie jak w sklepie kogos pytali czy chce gforce 2 czy 4, bo to byla zmiana na 4mx :D. A kupujacy zadowolony mowi niech bedzie to 4, to bedzie na dłużej... Sam mialem gforce 256 ktore dokladnie w praktyce w tym samym samym momencie się wysypało, jak gry weszły w shadery. I tak 4 mx byla i tak ze 2x szybsza od mojego gpu ale gralo sie na nim(podkreconym, nawet radiatory doczepione do pamieci dodatkowo) mimo tego do momentu az twardo mnie nie odcieli przez brak funkcji HW.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Ja w takiego far cry i hl2zagrywałem się na premierę jak szalony i miałem normalny komp. Konsole też miałem, głównie się na nich wychowałem więc nie jestem pececiarzem i swoje wrażenie opisuje na bazie siedzenia na wszystkim

Opublikowano

Swoja droga mamy takie czasy ze jak sie kupiło PC 10 lat temu ze średniej półki to nadal sie dalo kompetentnie pograc w gierki do teraz z odpowiednimi oczekiwaniami. Jak sam mam wysokie wymagania, bo moge ;), to odpaliłem sobie pragmate na laptopie z 1050 4GB i 7300hq, gra byla spokojnie grywalna w 30 fps, przeszedłem tak dość kawałek, a ta karta w moim lapku jest o polowe wolniejsza niz ta z tego filmu poniżej.

Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał(a):

już nie mówiąc o tym że aby odpalić Far Cry/FEAR/Half-Life 2 w okolicach premiery trzeba było mieć porządnego kompa, o Crysisie nie wspominając. W tamtych czasach z moich znajomych właściwie tylko jeden z PCtem kupionym w 2004 mógł pograć w te gry w sensownym klatkarzu. Reszta ze starszymi kompami albo nie mogła odpalić takich gier bo pixel shader był za niski na karcie graficznej albo było za mało mocy i grało się w 15 FPSach, wiem coś o tym bo tak ukończyłem H-L2.

Ale ze ktos nie mial kompa zeby to odpalic, to to nie jest argument w dyskusji o jakosci grafiki. Ja odpalalem q2 demo na pentium 60 w 320x200 ale nikt mi nie powie, ze port na psx byl lepszy (graficznie) od wersji pc. No i tez nie da sie realnie powiedziec jak wygladaly te SSXy czy DMCie na pc bo ich tam nie bylo (mi sie tam podobalo to co widze na ps2). Feara na ps3 to nawet mi przez mysl nie przyszlo zeby odpalac.

Opublikowano

Przecież większość graczy konsolowych w 2003 roku siedziała na PSX z 1994. Jak już mówimy jakiego kompa miał przeciętny kowalski to powiedzmy jaką konsolę miał przeciętny gracz. Curva jeszcze dwa lata temu połowa graczy plejstejszyn siedziała na PS4 z 2013 roku.

Co to za pierdolenie w ogóle.

Opublikowano

Po trzech latach od debiutu PS2, srogiej obniżce ceny i prężnie działającej scenie pirackiej sadzę, że więcej niż połowa graczy zdążyła już się przenieść na tę konsolkę. Na pewno jest to według mnie bardziej realistyczny scenariusz niż posiadanie w tym samym czasie dojebanego kompa za cenę PS2 razy cztery.

Edytowane przez Josh

Opublikowano

@Mejm Odnosiłem się do tego "Te gry na PS2 mogły być ładne i mogły się podobać, ale nie podobały się nikomu kto był wychowany na pececie, bo były jak co najmniej jedną generację zawsze do tylu". Tak jak napisałem nawet kumpel z dobrym PCtem ślinił się na widok sztosów z PS2 i właśnie dla tego że nie było ich na PC. To że mocny komp ma większą wydajność od konsoli to jest wiadome tylko co z tego jeśli zawsze chodzi o gry. W 2010 już nawet średni komp na papierze zamiatał X360/PS3 ale co z tego jak nie był odpowiednika MotorStorma Pacific Rift, Gearsów 2, Uncharted 2 czy God of Wara 3.

54 minuty temu, Kangus napisał(a):

Ludzie mieli duzo większą tolerancje. Ja twierdziłem ze mi morrowind chodzi jak gowno bo mialem standardowo 22-24 fpsy poza budynkami. Kumple na slabszych kompach twierdzili ze u nich chodzi super, mieli po prostu większą tolerancje i kilkanascie klatek nadal było dla nich ok. Jak kupiłem kompa to zaraz wezwalismy znajomego bo kurna jak to, nowy PC, za gruba wtedy kase a ma spadki klatek? :D

Mogła być to też kwestia wyświetlacza. Monitory/TV LCD szczególnie te stare o wieeeele gorzej wyświetlały obraz o niższym klatkarzu i rozdzielczości w porównaniu do CRTków.

14 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Przecież większość graczy konsolowych w 2003 roku siedziała na PSX z 1994. Jak już mówimy jakiego kompa miał przeciętny kowalski to powiedzmy jaką konsolę miał przeciętny gracz. Curva jeszcze dwa lata temu połowa graczy plejstejszyn siedziała na PS4 z 2013 roku.

Co to za pierdolenie w ogóle.

kekw Wrzucam cennik z końcówki 2003. Nawet jak miał ktoś PCta to kupował konsole jako sprzęt pod TV do grania z kumplami w Tekkena/PESa. Używane PS2 można było za 300-400zł wyrwać.

Illustration.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Figaro napisał(a):

Kolejny przystanek - brak fizycznych konsol, totalne przeniesienie się w chmurę.

Dokładnie tak a jeszcze kolejny to krok to będziemy grać w myślach i za to płacić abonament, to będzie przekaz.

Opublikowano
16 minut temu, łom napisał(a):

Mogła być to też kwestia wyświetlacza. Monitory/TV LCD szczególnie te stare o wieeeele gorzej wyświetlały obraz o niższym klatkarzu i rozdzielczości w porównaniu do CRTków.

Tia ja sam nie chciałem porzucać crt, dopiero na studiach jak musialem kupic laptopa to przeszło. Ale w moim przykładzie raczej wszyscy mieli jeszcze crt, ja tez :).

Opublikowano
2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

ale teraz jest wybitnie wręcz, nawet na Switchu drugim

XD nie no Panie kochany, bez przesady. Mam porównanie do pc bazowej ps5 i switcha 2 i nic tu wybitnego nie ma.

Opublikowano
15 minut temu, rafanus2 napisał(a):

XD nie no Panie kochany, bez przesady. Mam porównanie do pc bazowej ps5 i switcha 2 i nic tu wybitnego nie ma.

Chyba mu chodziło o to ze są wybitnie małe róznice jak na to ze mamy żrące 800W bestie i 8-15W pierdółke do trzymania w ręce. Tu się można zgodzić.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
8 minut temu, Kangus napisał(a):

Chyba mu chodziło o to ze są wybitnie małe róznice jak na to ze mamy żrące 800W bestie i 8-15W pierdółke do trzymania w ręce. Tu się można zgodzić.

Tak, o to chodziło, plus mały ekran jednak potęguje wrażenia zajebistości oprawy w niektórych grach.

Opublikowano

Alanah Pearce donosi, że Sony spodziewało się niezadowolonych fanów na social mediach i nawet wystosowali wytyczne jak należy postępować w tym wypadku.

“People working at PlayStation first-party studios told me that Sony had the strictest social media guidelines for this particular thing that they’ve ever seen issued. Sony does somewhat regularly tell employees what they can or can’t say about certain things. I was under a lot of guidelines when I was working on God of War: Laufey. I still am, and they did send me guidelines regarding what I could say on the day that the game was announced,” she said. “In this instance, it is apparently the strictest the employees I spoke to have ever seen regarding public communications. They would only have done this if they knew it was going to be an enormous PR issue. This is no surprise to them.

Insider Gaming
No image preview

Sony Imposes Strict Social Media Guidelines Amid Disc Bac...

Former Santa Monica Studio employee Alanah Pearce says Sony has enforced its strictest social media rules after the controversial decision to stop producing physical game discs beginning in 2028.

KqRmrKeIZwBHZkbl.jpeg

EemKjNMZ7VNqvdeS.jpeg

alanah-pearce-has-a-very-strange-work-history-people-were-v0-wo3kkgnavd3g1.jpeg

Opublikowano
5 minut temu, drozdu7 napisał(a):

To dlatego niektórzy tu tak zamilkli od kilku tygodni..

Bo sie w jej dekolt gapią?