Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Horizon: Zero Dawn

Featured Replies

Opublikowano
10 minut temu, suteq napisał:

TLOU to zgoda, ale GoW? Przecież ta historia była strasznie rozwleczona i w sumie o niczym. :reggie: 

Czy ja wiem? Kilka razy się łza w oku zakręciła, była jakaś większa misja i motywacja, a w Horizonie to wszystko to takie pierdu pierdu.

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Wyświetleń 564 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ech, unikam pisania o tym tytule tutaj, bo nie można normalnie o nim rozmawiać (co jest absurdalne do kwadratu). Niestety tak jest od samej zapowiedzi, jak nie "obrona Częstochowy", to trolling, jak n

• MaiorZero
    MaiorZero

CDP Red klasa  

• Pierwszy ex w tym roku, ktorego chyba nawet nie dam rady skonczyc i nie chodzi tu wcale o slaby poczatek gry, kiepskie dialogi, polski dubbing (z angielskim wcale nie jest lepiej - choc roznica dzwiek

Opublikowano
11 minut temu, suteq napisał:

TLOU to zgoda, ale GoW? Przecież ta historia była strasznie rozwleczona i w sumie o niczym. :reggie: 

No taki 40h prolog.

Opublikowano
3 godziny temu, bluber napisał:

Przecież w Chinach i tak to spiracą, a poza tym tam liczą się moby, a nie jakieś singlowe gierki. 

Opublikowano

Gra ma zwiększaną cene nie tylko w Chinach (UK i Argentyna również miała podbitą cene). 

Opublikowano

OK skończyłem grę i chyba mogę w końcu po tylu latach napisać recenzje :pawel: 

Grę męczyłem od 3 lat. Na premierę grałem 6 h i się odbiłem po latach już na ps4 pro wróciłem i zacząłem od zera. Znowu mnie ten początek zmęczył ale tym razem dotrwałem do spotkania z

Spoiler

Sylens

.  Tu gra rzeczywiście się rozkręca fabularnie. Niestety gameplay do końca mi średnio pasował i dużo rzeczy mnie irytowało. Dlatego może zacznę od minusów a na końcu przejdę do plusów (też mam ich troszkę ;) )

Co mi się nie podobało: 

- początek to jeden z najgorszych początków w grach open world aaa. ZA DŁUGI, przegadany, nudny ponad 7-8 h gdzie się w sumie mało dzieje. A i sam start dzieckiem jezu jaki ten samouczek (pipi)owy. 

- crafting - jak ja tego (pipi)ostwa nienawidzę. A to że np aby sie teleportować trzeba mieć skóre z (pipi) bobra i ileś mięsa nosz (pipi)a. Potem chciałem u sklepikarza kupić mając duuuużo kasy teleport epicki ale brakowało mi skóry lisa. No i spoko jedna skóra co to jest. Problem taki że zabiłem 10 lisów i skóry nie było bo to jest LOSOWO. I tak ze wszystkim czasem mam fuksa i od razu a czasem generator liczbowy pokazuje mi faka. Nie potrzebna mechanika sztucznie wydłużająca grę. 

- wszystko co nie jest główną fabułą jest mocno takie se. NPC nijacy, historie w questach pobocznych (pipi)owe, większość misji na jedno kopyto : idź zabij kogoś lub zbierz coś przynieś i powtórz. 

- ogólnie gra kopiuje wszystko od ubi ale robi to gorzej niż ostatnie ac origin i odyssey. Obie są dla mnie przyjemniejszymi grami. Tak po prostu. Nie lepszymi fabularnie czy ładniejszymi ale przyjemniejszymi w poruszaniu się po świecie i w gameplayu. 

- co do poruszania się to jeszcze wspinanie. Jezu jaka ta mechanika jest kijowa w tej grze. 

- loadingi przy fast travel - dajcie już ssd na konsoli bo zasnąć można. Szczególnie jak biorę questa transportuje się w miejsce questa robie questa w minute i teleportuje się z powrotem. xD 

Teraz plusy:

- główna fabuła - nie jest to mesjasz ale może się podobać i intryguje po wyjściu z samouczka. Dodatkowo lubiłem czytać notatki i słuchać audio zostawione przez 

Spoiler

ludzi z przeszłości

- grafika nadal może się podobać a hdr i zachód słońca to :obama:

- dubbing głównej dwójki mega no ale i ashly i lance bardzo lubię

- pozostałe udźwiękowienie top giereczek

- po days gone szczególnie widoczne i muszę wymienić w plusach - gra jest pozbawiona bugów. Fakt gram wiele lat po premierze ale no open world bez ani jednego glitcha respekt dla studia. 

- mała mapa - tak to plus że open world nie jest rozwleczony jak w nowych ac dla przykładu. 

No to jak podobała mi się gra czy nie. Podobała jak dobra gra ze średniej półki. Nie czuje tu i nigdy nie czułem kandydata na goty ale 7/10 jak najbardziej. Niestety gra mnie zmęczyła i mimo wersji goty nie chce nawet myśleć o dlc olewam już sprawę. Myślę że po przejściu gry mogę wystawić uczciwą ocenę.  Fabularnie spoko ale no gra nuży powtarzaniem non stop tego samego schematu. Za mało wszystko urozmaicone. A chciałem dodać że zrobiłem prawie wszystkie questy poboczne szukając jakiegoś super (nie znalazłem). 

Polecić polecam obadać za te 40 zł za które sam kupiłem, ale jak ktoś teraz myśli o kupnie na pc w pełnej cenie. Nie róbcie tego poczekajcie aż będzie na deep deeeeeep sale tak jak ja :D

Edytowane przez blantman

Opublikowano
W dniu 10.07.2020 o 19:15, Ryo-San napisał:

Słitaśny 4 vinylowy set z OSTem z Horizona wjechał właśnie do horajzonowego sklepiku. Co prawda muza mi jakoś nie zapadła z tej gry w pamięci ale na takich vinylach to bym sobie ją chętnie przypomniał :wub:

66157-b49f6bb26806cd6e9e2cc52cede2cd41.p

discs.png

https://horizonzerodawn.tmstor.es/cart/product.php?id=66157

Dla mnie OST pierwsza klasa. Zwłaszcza wocal Julie Elven. Mam całą playliste z OST z Horizona z utworami tylko z jej wokalem - gniecie. 

Opublikowano

Kilkadziesiąt godzin gry i do dziś kojarzę jedynie motyw z menu ekwipunku xd. Wiem, znowu marudzę, ale jakoś tak mam z HZD.

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie odnośnie Horizont, nigdzie indziej nie mogę znaleźć informacji o moim problemie. Chodzi o to, że nie mogę udać się do Zmierzchu by zakończyć misję,,wszyscy sprzymierzeńcy przybyli,, Szybka podróż nie możliwa, wyskakuje napis , nie udasz się tam bez przebrania,, Pieszo tak samo, że muszę się przebrać!? O jakie przebranie chodzi???  Dodam jeszcze, że główną misję już ukończyłem, nawet dwa razy i prawie wszystkie poboczne i zadania też. Help!! Z góry dziękuję.

Opublikowano
7 minut temu, Tobi napisał:

O jakie przebranie chodzi???

Strój Shadow Stalwart, dostaje się go (wersja light)

Spoiler

od Sylensa po tym jak nas uratuje z areny.

a w sklepiku można kupić medium i heavy.

Opublikowano

WIELKIE DZIĘKI WODZU:dance2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak przeglądam filmiki z tej wersji PC-towej i przyznam,  że teraz jak gram w Ghost of Tsushima to oglądanie jak za każdym razem Aloy odpala animację, żeby zebrać jakieś krzeczek, skórę czy złom jest dość bolesne. Co trochę dziwne, bo 3 lata temu mi to kompletnie nie przeszkadzało. ;)

Aż boję się co by było gdybym teraz ponownie odpalił RDR 2. :D Mam nadzieję, że developerzy teraz częściej będą dodawać takie opcje jak w Tsushimie. Imersja imersją, ale przy którejś godzinie z kolei zaczyna się doceniać wygodę takiego uproszczonego podejścia. 

Opublikowano

Jest niestety gorszy problem z wersją PC. Bardzo słaba optymalizacja.

Rekomendowana karta (GTX 1060) w 1080p daje tylko 50 fps przy ustawieniach gorszych niż na PS4. 

RTXy też klękają, szczególnie w wyższych rozdzielczościach i Ultra ustawieniach. Przy 1440p nawet RTX 2080 ti nie daje rady utrzymać stabilnych 60-ciu klatek. O 4k nawet nie wspominając.

Jutro pewnie będzie jakiś materiał od Digital Foundry, ale z tego co napisał testujący, nie jest zbyt dobrze. Znacznie mocniejsze pecety niż to co siedzi w PS4 nie są w stanie zapewnić płynnej rozgrywki.

Opublikowano
10 minut temu, Ludwes napisał:

Ja nie mogę, posty nadal są tutaj usuwane :D

A co było? 

Opublikowano

w sumie nic takiego, po prostu chwile po twoim poscie wyslalem tą zielona wymiotujaca emotikonke, a teraz juz jej nie ma

Opublikowano

To jest norma przecież. PC musi być x mocniejszy żeby była taka sama jakość.

Opublikowano
6 minut temu, aph napisał:

No właśnie widać to w Death Stranding chociażby. :) 

Chuyowa optymalizacja to chuyowa optymalizacja i tyle. 

Opublikowano
57 minut temu, aph napisał:

No to jest norma, ale jak nawet 2080ti za 5000zł się poci, to to słabo wygląda.

Opublikowano
17 godzin temu, suteq napisał:

No właśnie widać to w Death Stranding chociażby. :) 

No sorry ale DS to raczej mniejsze obciążenie niż HZD.  Zreszta nawet w DS ps4 to high/very high więc rewelacji nie ma.

Opublikowano

Trochę obsrali ten port. Liczyłem na 4k i 60 klateczek w ultra, a tu nawet w 2k tego nie wyda [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]