Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano

Nintendo wrzuciło wyniki do końca czerwca:

Switch 2 - 23,68 mln

Switch 1 - 156,59 mln

Mario Kart World - 15,49 mln

Bananza - 4,78 mln

Pokémon ZA na Switcha 2 - 3,99 mln

Pokopia - 3,68 mln bez Japonii, łącznie 5,27 mln

Kirby Air Riders - 1,90 mln

Mario Party Jamboree - 1,15 mln

Tomodachi Life - 7,94 mln

Pokopia ma tak dziwnie podane wyniki, ponieważ w Japonii Nintendo nie jest jej dystrybutorem, więc dane z Japonii są dodane osobno na podstawie cotygodniowych wyników sprzedaży z tego kraju

Edytowane przez funditto

• Odpowiedzi 9,5 tys.
  • Wyświetleń 745,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A pochwalę się, bo do tej pory jestem podekscytowany na maksa, heh. Decyzja Sony wkurwiła mnie do tego stopnia, że od razu zacząłem szukać alternatywy. Jestem typem zbieracza, na półce jest ponad 100

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

Opublikowano
W dniu 4.08.2026 o 12:31, MacLeSkr napisał(a):

No i super, biorę na premierę, a jak będzie to i kolekcjonerka wleci, jak jakąś fajną zrobią :) W "Bananzę" gra mi się super, bo tłumaczenie jest naprawdę dobre i z jajem. Dzięki Sony jakoś ostatnio mam niechęć do Plejka, więc zabrałem się za gierki Big N i kurde, czuję się znowu jak dzieciak 30 lat temu - ponownie nabrałem chęci do grania. Chcę zrobić te wyzwania w "Bananzie" do końca sierpnia, ale nie wiem czy dam radę - łatwo nie jest, a czasu też specjalnie nie ma, a gra dość długa. Zobaczymy. Wyzwania retro już ogarnąłem. Swoją drogą orientuje się ktoś co się za to dostanie? Czy w ogóle się coś dostanie? Niby jakieś odznaki miały być po zakończeniu eventu, czy coś na wzór platyny, gdzieś czytałem.

Gdzies tam sie dogrzebali w plikach, ze to jest test przed prawdziwym systemem wyzwan w Nintendo.

Tez bede atakowal calaka w bananzie, rowniez juz w retro zrobilem. Tak jak piszesz, gra jest mega, mega dluga, nie wiem czy dam rade.

Opublikowano
W dniu 4.08.2026 o 21:33, Pierre Deck napisał(a):

Nie no. Gierka swietna i intensywna.

Switch idalny pod takie tytuly czy starsze gierki. Aktualnie Blood przechodze i fun taki sam, jak za dzieciaka

Szkoda że na Switcha nie ma pudełka, bo widzę że Ps5 ma pudełko.

Dużo w to zagrywałem za dzieciaka :D

Opublikowano

Jeszcze w kwestii wyników Nintendo trafiłem na ciekawą informację jak wyglądała sprzedaż różnych konsol po 5 kwartałach od premiery:

NS2 - 23.68m
PS4 - 20.2m
Wii - 20.14m
NS1 - 17.79m
PS5 - 17.3m
3DS - 17.13m
NDS - 14.43m

Edytowane przez funditto

Opublikowano

Ciekawi w tych wynikach kwartału przekroczenie bariery 60% dla sprzedaży cyfrowej, i ponad 82% sprzedaży first-party. Bardzo wysoka liczba, nawet jak na Nintendo - gry 3rd party są tak niszowe lol.

Sprzedaż konsoli stabilna - bez szału, nadal dobrze; w sofcie nadal ogromna większość to Switch 1, jako platforma on w ogóle nie odchodzi, natomiast soft w wersji S2 schodzi tak sobie na świecie, bez szału.

Liczba użytkowników rodziny Switch pozostaje cały czas tak sama, 130 milionów.

Zwraca uwagę w tym kwartale zwłaszcza ogromny zysk netto. Największa magia Nintendo to robić produkt niedrogo, a sprzedawać drogo.

Opublikowano

Świetny wynik NS2 patrząc na to że karmią nas upgrade packami do gier z S1, grami 3rd party ( DMC 5, RE R 9 , CP 2049 itp) i rimejkami. Jedna Bananza i MKW wiosny nie czyni.

Nieźle to biznesowo rozegrali.

Edytowane przez markusGDA

Opublikowano

Dokłasnie tak jest. Dlatego na N2 ogrywam tylko multiplatformy. Dla zasady.

Opublikowano
  • Autor

Kiedy wiesz, że na zewnątrz 30+ czytając ostatnie wpisy w tym temacie

Opublikowano

No dobra... pewnie głupie pytanie: ,,Bananza" czy ,,Mario Kart World" - ponoć to są totalne topki wśród gierdajeł na NS2, praktycznie pozycje obowiązkowe. No włacha, co jest z tej dwójki lepsze?

8 godzin temu, funditto napisał(a):

Nintendo wrzuciło wyniki do końca czerwca:

Switch 2 - 23,68 mln

Switch 1 - 156,59 mln

Mario Kart World - 15,49 mln

Bananza - 4,78 mln

Pokémon ZA na Switcha 2 - 3,99 mln

Pokopia - 3,68 mln bez Japonii, łącznie 5,27 mln

Kirby Air Riders - 1,90 mln

Mario Party Jamboree - 1,15 mln

Tomodachi Life - 7,94 mln

Pokopia ma tak dziwnie podane wyniki, ponieważ w Japonii Nintendo nie jest jej dystrybutorem, więc dane z Japonii są dodane osobno na podstawie cotygodniowych wyników sprzedaży z tego kraju

Switch 2... ułaaa, jak na razie taka średniawka; gracze wolą klasyk NS czy OLED, ale z czasem konsolka NS2 powinna zyskiwać na popularności. Może za mało tytułów dedykowanych tylko pod NS2 się pojawia?

Opublikowano

W tym roku system sellery to jak widać Tomodachi i Pokopia, dla których to forum nie do końca jest jakimś idealnym polem do jarania się.

Splatoon w bieżącym kwartale też siądzie, a jeśli Fire Emblem będzie na poziomie/typie Awakening i Three Houses, to też będzie znaczącym wydarzeniem.

Z 3rd party jest ciekawie, ciągle coś wychodzi - teraz Big Walk, gra trochę słabsza graficznie niż na PS5, ale ogólnie to jeden z hitów roku z 94 na metakrytyku, FF XIV, ciekawe indyki cały czas, trochę portów starszych gier z dużych konsol, jak dzisiaj Lies of P. Naprawdę nieźle imo, ale przyznajmy, patrząc na ten raport - 3rd party nie jest kluczowe dla całego dochodu Nintendo, tę konsolę ciągną tak samo jak zawsze propozycje ekskluzywne od samego N.

Opublikowano
1 godzinę temu, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a):

No dobra... pewnie głupie pytanie: ,,Bananza" czy ,,Mario Kart World" - ponoć to są totalne topki wśród gierdajeł na NS2, praktycznie pozycje obowiązkowe. No włacha, co jest z tej dwójki lepsze?

Trochę nie wyobrażam sobie mieć S2 i przynajmniej nie spróbować Bananzy. Ogromna piaskownica pełna czystej zabawy, no ale nie każdemu siadło. MKW przyjemne, ale mi trochę brakuje prędkości.

Opublikowano

Zdecydowanie Bananza, a zamiast MKW spraw sobie Sonic Racing Crossworlds (gier mistrz, MKW zamula jak już wspominał Manor).

Opublikowano

A jak dla mnie odwrotnie, abstrahując od dyskusji które Karty są lepsze, MKW to po prostu najnowsze Mario Karty i szczególnie dla multi Karty na Nintendo trzeba mieć. Z kolei Bananza na początku wydaje się fajna, ale jeśli kogoś nie jara zbieractwo, dość szybko się przejada. Wyzwania też szczególnie nie ma. Osobiście przerwałem w pewnym momencie, nie miałem ochoty wracać i sprzedałem. Jedyny plus tej gry to sam fakt istnienia jako ex na S2, ale po latach nikt nie będzie jej szczególnie wspominał.

Opublikowano

No można, ja też nie mówię, żeby Bananza była złą grą, powiedzmy pierwsze kilkanaście godzin było w porządku, szczególnie na początku jest zabawa z tego niszczenia, ale czar imo dość szybko pryska. A kiedy kopanie zaczyna się nudzić, cała gra zaczyna się nudzić.

Opublikowano

Nie wiem mi tam dalej po 50h było mało. Bardzo ubolewam że to dlc jest takim gównem a nie jakimś nowym dodatkowym światem. Z mkw mam dziwnie bo dalej gram praktycznie codziennie od roku z 2 rundki w knockout tour no ale nie jest to gra którą bym sam z siebie kupił gdyby tego nie rzucili do bundla

Opublikowano

Sonic >>>> mkw

Dwa najlepsze exy Nintendo na S2 - Bananza i Splatoon Raiders

Fakty nie opinia

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

A pochwalę się, bo do tej pory jestem podekscytowany na maksa, heh. Decyzja Sony wkurwiła mnie do tego stopnia, że od razu zacząłem szukać alternatywy. Jestem typem zbieracza, na półce jest ponad 100 płytek, więc no nic dziwnego, że sam kąkuter nie wchodził w grę, bo muszę też w jakiś sposób zapełnić tę potrzebę zbieractwa. Zweryfikowałem sobie sytuację u Nintendo, tam jest ratio jakoś pół na pół jeśli chodzi o sprzedaż fizyków do sprzedaży cyfry, więc jeszcze bardzo długo powinni wydawać choćby te GKC - spoko, niech będzie to 30 fpsów, czas przywitać się z nowym korpo. Zacząłem z ciekawości przeglądać sobie używki na Vinted, blabla, tam algorytm oczywiście wyłapał moje zainteresowanie i zaczął regularnie podsuwać mi sprzęt od N. Dosłownie kilka dni temu wchodzę, ogłoszenie ze Switchem 2 i kolekcją gier, myślę sobie - spoko, wejdę, zerknę i wyjdę. No i widzę, że gość sprzedaje Switcha 2, PRO Controller 2 i kolekcję ponad 30 gier, z ciekawości zaczynam sobie negocjować, rzucam 4k za całość, on zaczyna od 7k, ale twardo dalej zbijam cenę. W końcu mówi, że pogoni całość za 6k, więc niespodziewanie na totalnym spontanie napisałem, że biorę i że zaraz podbijam do niego na Mokotów. Podjechałem, przetestowałem część gier, ale że chłopu z oczu dobrze patrzyło, to założyłem, że reszta też jest ok i mamy deal. Z tego, co mówił, to organizował hajs na wkład własny i potrzebował pogonić całość jak najszybciej to tylko możliwe, a te wszystkie firmy zajmujące się skupem proponowały mu grosze.

Nie ukrywam, że moja dotychczasowa styczność z Nintendo była okazjonalna i polegała głównie na pożyczaniu konsoli od kolegi/graniu w gierki z emulatora, a teraz dzięki decyzji Sony mogę w końcu poznać się bliżej z małą, rodzinną firemką z Kyoto. Hajs miałem odłożony na upgrade kompa, ale co mi tam, adrenalinka zrobiła swoje. Switch 2 + PRO Controller + 30 gier (jeszcze jest Resident i Cyber, ale bez pudełka, to nie miałem jak zaprezentować). W ogóle typ był chyba trochę autystyczny i widać to po tej kolekcji, bo są tu same gry z N2 + gry z 1, które dostały upgrade do 2. Chociaż nie, teraz sobie sprawdziłem, to przykładowo taki Ring Fit nie ma upgrade'u i nie pogram w to bez starych Joy-Conów xd ale to chyba jedyny taki przypadek, reszta się zgadza

W sumie jak ktoś powie, że first-party od Nintendo po premierze Switcha 2 nie dowozi, to pokażcie mu to zdjęcie, lol. Przecież to jest więcej exów niż PS4 + PS5 razem wzięte. Jaram się jak dziecko, do zobaczenia w odpowiednich tematach gierkowych.

wSMJiODG.jpg

Edytowane przez Xabi

Opublikowano

Gratuluję zakupu i obcowania z grami Nintendo. Niestety konsola s2 to nie jest żadna alternatywa dla PlayStation i ogrywania tam wysokobudżetowych gier

Opublikowano
  • Autor

Fajny secik, same bangery. Jak ci leży Pro Controller 2 po przesiadce z Dual Sensa?

Opublikowano

nadal mam PC i tam będę ogrywał większość dużych tytułów oczywiście, alternatywa pod względem zbieractwa, planuję sobie brać gry N + indyki + dobre porty w stylu Residentów

a pad jest super, być może najbardziej ergonomiczny z jakim miałem kiedykolwiek styczność, ale muszę przyzwyczaić się do jego wagi. leciutki jest skubany

Opublikowano
2 godziny temu, Xabi napisał(a):

A pochwalę się, bo do tej pory jestem podekscytowany na maksa, heh. Decyzja Sony wkurwiła mnie do tego stopnia, że od razu zacząłem szukać alternatywy. Jestem typem zbieracza, na półce jest ponad 100 płytek, więc no nic dziwnego, że sam kąkuter nie wchodził w grę, bo muszę też w jakiś sposób zapełnić tę potrzebę zbieractwa. Zweryfikowałem sobie sytuację u Nintendo, tam jest ratio jakoś pół na pół jeśli chodzi o sprzedaż fizyków do sprzedaży cyfry, więc jeszcze bardzo długo powinni wydawać choćby te GKC - spoko, niech będzie to 30 fpsów, czas przywitać się z nowym korpo. Zacząłem z ciekawości przeglądać sobie używki na Vinted, blabla, tam algorytm oczywiście wyłapał moje zainteresowanie i zaczął regularnie podsuwać mi sprzęt od N. Dosłownie kilka dni temu wchodzę, ogłoszenie ze Switchem 2 i kolekcją gier, myślę sobie - spoko, wejdę, zerknę i wyjdę. No i widzę, że gość sprzedaje Switcha 2, PRO Controller 2 i kolekcję ponad 30 gier, z ciekawości zaczynam sobie negocjować, rzucam 4k za całość, on zaczyna od 7k, ale twardo dalej zbijam cenę. W końcu mówi, że pogoni całość za 6k, więc niespodziewanie na totalnym spontanie napisałem, że biorę i że zaraz podbijam do niego na Mokotów. Podjechałem, przetestowałem część gier, ale że chłopu z oczu dobrze patrzyło, to założyłem, że reszta też jest ok i mamy deal. Z tego, co mówił, to organizował hajs na wkład własny i potrzebował pogonić całość jak najszybciej to tylko możliwe, a te wszystkie firmy zajmujące się skupem proponowały mu grosze.

Nie ukrywam, że moja dotychczasowa styczność z Nintendo była okazjonalna i polegała głównie na pożyczaniu konsoli od kolegi/graniu w gierki z emulatora, a teraz dzięki decyzji Sony mogę w końcu poznać się bliżej z małą, rodzinną firemką z Kyoto. Hajs miałem odłożony na upgrade kompa, ale co mi tam, adrenalinka zrobiła swoje. Switch 2 + PRO Controller + 30 gier (jeszcze jest Resident i Cyber, ale bez pudełka, to nie miałem jak zaprezentować). W ogóle typ był chyba trochę autystyczny i widać to po tej kolekcji, bo są tu same gry z N2 + gry z 1, które dostały upgrade do 2. Chociaż nie, teraz sobie sprawdziłem, to przykładowo taki Ring Fit nie ma upgrade'u i nie pogram w to bez starych Joy-Conów xd ale to chyba jedyny taki przypadek, reszta się zgadza

W sumie jak ktoś powie, że first-party od Nintendo po premierze Switcha 2 nie dowozi, to pokażcie mu to zdjęcie, lol. Przecież to jest więcej exów niż PS4 + PS5 razem wzięte. Jaram się jak dziecko, do zobaczenia w odpowiednich tematach gierkowych.

wSMJiODG.jpg

Bedziesz zadowolony. Nintendo od premiery Switcha 1 dowozi z grami.

Co rok dostajesz minimum kilka mocarnych premier.

Opublikowano

Kurde jednym zakupem ustrzelic sobie granka na dwa lata albo wiecej

By mnie chyba do tworek odwiezli jakbym mial wybierac co wpierw zelda, mario, rozowy skurwi*l czy hyrule warriors a tam jeszcze widze animal crossing lmao

Opublikowano
4 godziny temu, Xabi napisał(a):

wSMJiODG.jpg

Nie słuchaj marud z tego forum ) bo potrafią obrzydzić dowolną grę

Baw się dobrze,

Zazdroszczę ci tego uczucja pierwszego kontaktu z Zelda BotW i Mario Oddysey niczym gracze (juz po grze) zazdoszczący Douglasowi (przed grą) w filmie "Gra"

Edytowane przez markusGDA