Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
2 minuty temu, kanabis napisał(a):

Ale troche dziwna decyzja imo, myslalem ze to jednak bedzie zalezec od wydawcow a nie tworcy platformy. Chyba drogie te napedy do ps6 sie okazaly

Gdzieś trzeba sobie odbić te podwyżki ramu.....

• Odpowiedzi 27,4 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
1 minutę temu, Mari4n napisał(a):

Pozostaje pytanie czy gry będą do kupienia w oficjalnej dystrybucji tylko w ps store, czy gdzieś indziej też. Za brak innych źródeł dystrybucji Sony dostało od polskiego urzędu ochrony konsumenta grzywnę w wysokości 10% rocznego całkowitego przychodu ze dwa czy trzy lata temu. Niedługo potem zamknęli polski oddział Playstation, ciekawy zbieg okoliczności.

Raczej będzie z tym ciężko bo już dawno temu to ucięli, gdzie w USA można było kupić gry w naprawdę dobrej cenie.

Opublikowano
1 minutę temu, wojtas011 napisał(a):

nie napędy tylko handheld, płyt tam nie włożysz

Jakbym chcial gameboya to bym se kupil gameboya.

A w 2027 mialem odkladac na nowy telewizor SONY i SONY ps6.

Pieknie sony, WYBOR NIE ZAKAZ!

Opublikowano

No przyznam, że jestem jednak zdziwiony, bo OPCJA niby tak wiele nie kosztuje. Duża konsola, inaczej niż Switch, nie musi się dostosowywać prawie w ogóle do nośnika - i tak te same dane lądują na tym samym dysku, ot jest opcja je skopiować z nośnika którego cena może być adekwatna.

Jednak widać cały proces i tak im się ma nie opłacać. Przypomnijmy, że w całym biznesie, sprzedaż gier w sklepach to już w 2024 roku było 3% (Sony Corporate Report 2025).

image.png

Opublikowano

Dwa pytania pojawiły mi się w głowie: 1)Czy Intergalactic będzie ostatnią grą od Sony na płytach czy już nie ? 2) Czy w takim razie niektóre firmy nie przełożą sobie premiery tytułu z końcówki 2027 na początek 2028, żeby zwiększyć zyski (a niektóre nie będą rushować premiery w drugą stronę, żeby jeszcze wydać na płycie jako jedni z ostatnich)

Opublikowano

Marzy mi się aby teraz Sharma z xboxa wrzuciła kopię nagrania tego z E3 sony gdzie wręczali sobie z rąk do rąk płytę mówiąc że xbox wraca do korzeni i pudełka zostają. Szkoda że pewnie im też się to opłaca więc nic z tego.

Opublikowano

A czlowiek tak wyszkolony od najmłodszych lat na pudełkach. Te gierki na ps1 i gameboya to był sam seks. Chodziło sie do sklepu oglądać caly czas, bo jak sie miało w tych latach 90. samemu cokolwiek kupić jako mały gówniarz rayos

Już nie wróci. Tabelki w Excelu sie muszą zgadzać.

Nintendo zrobi to samo z kolejną konsolą pewnie.

Opublikowano

pudła już były chujowe od czasów ps3/ps4 bez fajnych manuali i innych dodatków, pomniejszone ścierwo blue-rayowe xD

Opublikowano
1 minutę temu, Szermac napisał(a):

pudła już były chujowe od czasów ps3/ps4 bez fajnych manuali i innych dodatków, pomniejszone ścierwo blue-rayowe xD

Bzdura, mam olbrzymią kolekcje gier na ps3, wiele tytułów ma tak nabite fajne manuale że pudełko ledwo się zamyka.

Opublikowano

Wreszcie ludzie zaczną się cieszyć grami a nie żeby przejść jak najszybciej i po weekendzie opchnąć pudełko póki trzyma cenę )

Opublikowano

Spokojnie, może się z tego wycofają jak kiedyś MS przy One xD

Opublikowano
3 minuty temu, Szermac napisał(a):

pudła już były chujowe od czasów ps3

Na ps3 jeszcze byly instrukcje. "Grube" bo w 10 jezykach.

Opublikowano
6 minut temu, ogqozo napisał(a):

No przyznam, że jestem jednak zdziwiony, bo OPCJA niby tak wiele nie kosztuje. Duża konsola, inaczej niż Switch, nie musi się dostosowywać prawie w ogóle do nośnika - i tak te same dane lądują na tym samym dysku, ot jest opcja je skopiować z nośnika którego cena może być adekwatna.

Jednak widać cały proces i tak im się ma nie opłacać. Przypomnijmy, że w całym biznesie, sprzedaż gier w sklepach to już w 2024 roku było 3% (Sony Corporate Report 2025).

image.png

No dobra ale jest jakis wykres sprzedazy na premiere gier pod single typu god of war, spiderman 2, tlou jak wygladala sprzedaz pudełko/cyfra np w ciagu pierwszego tygodnia/miesiaca? Jakos nie chce mi sie wierzyc ze wiecej ludzi kupuje takie gry w cyfrze niz pudelkowo. No ale moze jestem nieobiektywny

Opublikowano
53 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):

Ale oni oglosili ze tylko 1st party bedzie digital a nie cala branza.

Mam nadzieję, że ich gry jeszcze bardziej bedą szorować po sprzedazowej podlodze.

Przeciez nikt im tych gier nie kupi w cenie 350 zl na premiere

Opublikowano

Gdzie jest sens w konsolach teraz. Nich kazdy sobie zrobi sklep na kompie i sprzedaje swoje gierki. Potrzebne są te pudelka z laptopowym krzemem, które nic poza gierką nie uruchomią? Sony samo na siebie bicz kręci.

Opublikowano

Nie kupowałem ich pudełek za 339zl i nie ma absolutnie zadnych szans bym tyle wydawał na cyfrę. Niech spierdalają.

Fajnie się kupowało pudełeczka na PS5 (chyba z 80 tytułów na półce) ale nowa generacja to już nie zakup konsoli tylko odpowiednio mocnego PeCeta. Tyle w temacie.

Bardzo chciałbym by ta decyzja odbiła im sie czkawką no ale niestety większość debili wybiera cyfre. Trudno.

Opublikowano
4 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Czyli ceny gier też w górę.

dokładnie, to oznacza koniec rynku używek. a wszyscy widzimy jakie mamy ceny na polskim PS Store :))))))

Opublikowano
1 minutę temu, kanabis napisał(a):

No dobra ale jest jakis wykres sprzedazy na premiere gier pod single typu god of war, spiderman 2, tlou jak wygladala sprzedaz pudełko/cyfra np w ciagu pierwszego tygodnia/miesiaca? Jakos nie chce mi sie wierzyc ze wiecej ludzi kupuje takie gry w cyfrze niz pudelkowo. No ale moze jestem nieobiektywny

Logiki bym się tu nie doszukiwał to po prostu chęć zysku a premiera GTA 6 to był taki kamyczek, który spowodował lawinę.

Opublikowano
3 minutes ago, GearsUp said:

Wreszcie ludzie zaczną się cieszyć grami a nie żeby przejść jak najszybciej i po weekendzie opchnąć pudełko póki trzyma cenę )

Kluczowym aspektem jest tu zmiana paradygmatu konsumenckiego z nastawienia na szybką transakcyjność na pełne doświadczenie wartości produktu. Pozwoli to użytkownikom na optymalną monetyzację czasu spędzonego z tytułem, zamiast natychmiastowej ewaluacji jego wartości rezydualnej na rynku wtórnym.”

Z poważaniem he/him

Opublikowano
7 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

Bzdura, mam olbrzymią kolekcje gier na ps3, wiele tytułów ma tak nabite fajne manuale że pudełko ledwo się zamyka.

Po 2011 na ps3 zaczęli lecieć w chuja z książeczkami

Opublikowano
3 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Czyli ceny gier też w górę.

Tylko dla tych co kupuja na premiere.

Opublikowano

Dokładnie, instrukcje na PS3 jeszcze były. Polecam wziąć do łapy jakieś pudełko z PS2, to jest dopiero ciężar, człowiek wiedział co kupuje. Gruba instrukcja, czasami reklamówki innych gier np. Capcom tak robił, jakieś mapki, czasem demówki innych gier - także Capcom np. w DMC3 mam płytkę z demem Monster Hunter, w Code Veronica X była płytka z DMC. Piękne.