Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
9 minut temu, łom napisał(a):

Gry nie od Sony są w normalnych cenach (jak Residenty za 42zł) ale to jak wyceniają swoje tytuły to jest komedia. Returnal 340 lub 170 na promce, Demons Souls tak samo, Spider w wersji PS4 był za 40zł a Remaster za 150 na promce ale w 2023 Remaster był za 70zł.

Te ostatnie przypadki multiplatform to są daleko od normalności xD już wiadomo o co chodzi z tymi pojebanymi cenami?

• Odpowiedzi 27,6 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
Teraz, Pupcio napisał(a):

Te ostatnie przypadki multiplatform to są daleko od normalności xD już wiadomo o co chodzi z tymi pojebanymi cenami?

To raczej jakiś dziwny przelicznik Euro>PLN bo Star Wars Racer jest za 60 Euro wszędzie ale przeliczyli to na 160zł na Steam i Xie a na 300 na PSN a po powinno być 259zł, więc bogole z Polski na Plejstejszyn fundują obniżkę na PC i Xboxie xd

Opublikowano

Mam nadzieję, że w tym komunikacie nie umknęło Wam, że pudła nadal będą wychodzić po tym 2028, tylko z kodem w środku jak GTA 6, także taki np. Czezky będzie miał jeszcze jakąś sprzedaż pudełek, zwłaszcza zaoferuje po niższej cenie z innych krajów.

Tak czy siak po tych ostatnich decyzjach Rockstara i Sony to człowiekowi się trochę odechciewa tego gamingu. Skończyć VI i brać się za backlog, taki plan na życie.

Opublikowano

Xdd przecież gry nadal będa wychodzić, wiele z nich będzie zajebistych, będzie można w niej grać normalnie

Opublikowano

Nie wyjdzie, po GTA 6 można kończyć gaming. Elo.

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Xdd przecież gry nadal będa wychodzić, wiele z nich będzie zajebistych, będzie można w niej grać normalnie

Ludzie dramatyzują jakby to był koniec, beka trochę xd

Masa ludzi jest full digital na PlayStation czy Xboxie i żyją

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Multiplatformy pewnie będą wychodzić zajebiste ale tą generacją Sony zaorało swoje największe marki robiąc same gorsze kontynuacje.

Opublikowano

Wyjdzie jakiś nowy Mass Effect albo Bond i gracze tacy jak Mysza, który mówią że kończą z nowymi grami i biorą się za backlog, grzecznie pobiegną po swoje pudełko z kodem na PS6 bez napędu. Tak to widzę, nie ma co się oszukiwać

Opublikowano

Tak tak kończę z gamingiem reggie

Trio kataryniarstwa w tym swoim pierdoleniu już chyba nie odróżnia co jest na serio a co jest napisane z lekkim przymrużniem ok.

Opublikowano
10 minut temu, MYSZa7 napisał(a):

Skończyć VI i brać się za backlog, taki plan na życie

reggie

Opublikowano
1 godzinę temu, Czoperrr napisał(a):

Jeśli komuś zależy na posiadaniu w erze cyfrowych produktów to w grę wchodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE GOG. Pomimo, że kupując tam podobno też się kupuje licencję (nie czytałem umowy, ale tak gdzieś mi się obiło o uszy)

od zawsze kupujesz licencję, nośnik zawsze był tylko nośnikiem i posiadanie plastikowego krążka nic nie zmienia. jak złamiesz licencję użytkowania, to korzystasz z tego nośnika bezprawnie. równie dobrze możesz sobie wtedy wypalić grę z torrentów i twierdzić, że ty masz prawo do użytkowania, bo masz ją na płycie. GOG różni się właśnie tym, że pozostawia kwestie prawne w twoich rękach, nie egzekwuje nic odgórnie i nie uzależnia cię od działania swoich serwerów

swoją drogą, tyle lamentu w internecie, tyle płaczu, wysrywy wszystkich tych jutuberów kolekcjonerów gier, a żaden nie wspomina o gog-u, który jest jedyną REALNĄ alternatywą przyszłości. ha tfu na was graciarze od chomikowania plastiku, wy w dupie macie prawo własności. już nie wspomnę o tych ancymonach mówiących, że pozbawianie ich pudełek przekreśla dla nich sens grania xD

Opublikowano
4 minuty temu, SpacierShark123 napisał(a):

Multiplatformy pewnie będą wychodzić zajebiste ale tą generacją Sony zaorało swoje największe marki robiąc same gorsze kontynuacje.

Przeszedłem jakiś czas temu Spiderman 2 i niedawno Tsushimę i zaraz po niej Yotei i nie mogę się z tą tezą zgodzić. Udane kontynuacje i wysoki poziom.

Co do sytuacji z porzuceniem kopii fizycznych, to się zastanawiam jak międzynarodowi regulatorzy na taką monopolizację zareagują. Acz tu by chyba potrzeba było lobbystów, a ci póki co są raczej od korpo walczących z fizykami, patrząc jak "Stop Killing Games" zostalo zbite z planszy. To nie był raczej przypadek...

Opublikowano

Ooo Mysza widać dobrze podgotowany jak atakuje, znam to. Sprawa musi być poważna

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

reggie

reggie

no właśnie o tym piszę jak wziąłeś to na serio to twój problem, mogłem dać emotkę na końcu, pewnie byłoby łatwiej, ale faktem jest że mam masę gier, które już wyszły, a jeszcze ich nie ograłem

Opublikowano

Zamiast walczyć z nieuniknionym ludzie powinni cisnąć Sony o lepszą politykę względem treści cyfrowych. Bezproblemowe anulowanie zamówień, zwroty itd.

Opublikowano
3 minutes ago, krzysiek923 said:

od zawsze kupujesz licencję, nośnik zawsze był tylko nośnikiem i posiadanie plastikowego krążka nic nie zmienia. jak złamiesz licencję użytkowania, to korzystasz z tego nośnika bezprawnie. równie dobrze możesz sobie wtedy wypalić grę z torrentów i twierdzić, że ty masz prawo do użytkowania, bo masz ją na płycie. GOG różni się właśnie tym, że pozostawia kwestie prawne w twoich rękach, nie egzekwuje nic odgórnie i nie uzależnia cię od działania swoich serwerów

swoją drogą, tyle lamentu w internecie, tyle płaczu, wysrywy wszystkich tych jutuberów kolekcjonerów gier, a żaden nie wspomina o gog-u, który jest jedyną REALNĄ alternatywą przyszłości. ha tfu na was graciarze od chomikowania plastiku, wy w dupie macie prawo własności. już nie wspomnę o tych ancymonach mówiących, że pozbawianie ich pudełek przekreśla dla nich sens grania xD

Niektórzy wspominali, posłuchałem paru youtuberów wczoraj i padało tam słowo GOG ale można przeoczyć całym tym lamencie. Raczej i tak nie skoczy im sprzedaż jakoś znacząco bo konsolarze masowo na PC nie przejdą.

Opublikowano
12 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):

a to jeszcze nie ostateczna wersja smyczy, bo docelowo skończy się na graniu w chmurze, a wtedy nawet kluczyków nie będzie, ale to na szczęście już nie nasz problem

Pamiętaj, że Sony ma chyba najbardziej rozbudowaną infrastrukturę pod granie w chmurze, bo to Sony kupiło OnLive i wykupili patenty Gaikai, które miały "pokonać Sony"pawel

Opublikowano

Ja myślę, że problem z brakiem płyt, to jest większy problem dla 10-15% graczy. Takich co po prostu kolekcjonują gry. Lubię sobie odpalić czasem PSXa, PS2 czy PS3 i zapodać oryginał z tych czasów, to jest po prostu fajne, nostalgiczne, i często super sposób na spędzenie czasu z kumplami. No i aspekt kolekcjonerski też ważny, można zbierać serie, polować na rzadkie tytuły, inwestować kapitał, jak się wie w co. I to jest super. Jak wywalamy fizyczne wydania, to cały ten biznes znika dla kolejnych pokoleń graczy. No już pomijam fakt, że nie posiadamy tej gry, jak pokazują liczne przypadku, jak wyłączą serwery, to za 20 lat nikt sobie nie odpali starocia dla fanu, nikt nie sprzeda za 5-krotną wartość, czegoś co przestanie istnieć. I ja rozumiem, że jest część, dosyć duża konsumentów, którzy mają to gdzieś, bo gry traktują jako tu i teraz. Luzik, nie krytykuję tego, ale branie w obronę korporacji, która robi ten cały cyrk tylko dlatego, żeby zarobić więcej kasy i wycisnąć z was ile się da, no coż, to lekki samobój. Jak już wam wiszą fizyczne wydania, to wasza sprawa, ale dajcie reszcie bronić tego co dla nich ważne. Wystarczy więcej zrozumienia. Po prostu pomyślcie, że digatal only nie zostało stworzone dla wygody, tylko dla zysku korpo - i oba te rodzaje dystrybucji mogłyby istnieć dalej.

Opublikowano
9 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Nie da się emulować gier z PS5 i XSX. Emulacja PS4 dość dobrze się już rozwija.

Też wydawało mi się to wątpliwe. Więc to mogły być gry w wersji na PC jeżeli chodzi o najnowsze pozycje.

8 godzin temu, Bartolinsky napisał(a):

A mnie to zastanawia kwestia samych pudełek. Wiadomo GTA6 wychodzi zaraz, pudełko kontrowersyjnie z kodem, ale jeszcze panuje taka generacja, że plastik wypada wydać, no ale co za dwa lata? Przecież to nie ma sensu z finansowego punktu widzenia, by produkować puste pudełeczko, które nie będzie miało tłoczenia na plytę xD

Może zostały im jeszcze pudełka na magazynie więc muszą to wypchnąć ;) Patrząc historycznie to ciekawa sytuacja. Pamiętam jeszcze lata 90 i bogactwo wydań pudełkowych, gdzie często poza grubą książeczką producent / wydawca dodawał jeszcze jakieś inne bonusy. Mam nawet angielskie wydanie jednej z części przygód Larrego na Amigę na dyskietkach chyba z końca lat 80 albo początku 90, gdzie było pełno dodatków - jakieś pocztówki, książeczki, ulotki czy inne pierdoły w klimacie gry. Nie wiem ile gra wtedy kosztowała na premierę ale było to podstawowe wydanie. CDP jak wchodził w wydawanie gier w przystępnych cenach, to też poza pudełkiem i książeczką coś często było dodawane. Zastanawiam się jak to było możliwe, że przy mniejszym budżecie, większych kosztach logistycznych (bo duże kartonowe pudełka), mniejszej liczbie graczy standardowe edycje mogły być oferowane w przystępnych cenach, a teraz to są za duże koszty. Myślę, że to zwykła wymówka z tymi kosztami, bo teraz wydawca patrzy z pryzmatu excela aby wycisnąć jak największy ROI z każdego zainwestowanego dolara. Z drugiej strony, to muszą sobie jakoś odbić nietrafione inwestycje w gaasy - nie chcieliście grać w ich wspaniałe concordy i maratony, to teraz musicie za to zapłacić gracze :D

1 godzinę temu, SpacierShark123 napisał(a):

Panowie a orientuje się ktoś jak to prawnie wygląda? Rozumiem że w 2028 wychodzi ps6 i jest 100% digital ale jeżeli zablokują sprzedaż gier wychodzących na ps5 a jak wiemy ps4 jest dalej wspierane przez wiele firm to wydaje się to nielegalne posunięcie. Kupując konsole nastawiałem się na 100% fizyki jeżeli nagle firma tworząca konsole mówi że nie będzie i napęd za 150e mogę wrzucić do śmieci to coś tutaj mi nie pasuje. Oczywiście pytam czysto teoretycznie bo brzmi to jak Japoński wałek.

1 godzinę temu, SpacierShark123 napisał(a):

No tak ale jeżeli wejdzie tutaj monopol i tylko zakupy w psstore to nie jest sytuacja jak z Apple i sklepem Epic? Gdzie musieli dać sklepy trzecie na IOS?

Nie zablokują sprzedaży gier na ps5 tylko nie będą tłoczyć nowych płytek. Będzie jeszcze można kupić to co w sklepie zostało albo z rynku wtórnego. Napęd nie jest do wyrzucenia na śmieci, bo pozwoli odtworzyć to co wydane zostało w fizycznej dystrybucji. Cała nadzieja w państwowych regulatorach, że narzucą większą ilość sklepów na konsolach ale wiadomo w jakim tempie działa państwo i jak często bywa nieskuteczne albo niechętne do pewnych regulacji.

1 godzinę temu, Basior napisał(a):

Mnie zastanawia czy rzeczywiście taka jest przewaga cyfry. Bo statsy to jedno. Ale są małe kłamstwa, większe kłamstwa i statystyka.

Pewnie liczą tak aby im się na papierze wszystko zgadzało pod wybraną tezę. Jedyne co można zrobić, to głosować portfelem ale ilu tak zrobi. Od początku cyfry, dlc, mikro płatności trzymam się od tego z daleka i innych też przestrzegałem (wyjątkiem było gta 6) jednak prawdopdobnie wygoda i upodobania innych zadecydowały. Albo tylko pazerność korporacji. Na szczęście starych konsol nam nie zabierają i są jeszcze pudełka w obiegu. Sam ponownie kupiłem x360 a ostatnio ps3 a tu mam akurat dużo gier do nadrobienia więc jak wjedzie nowa generacja i caly ten hajp to będę miał przy czym przeczekać. Nawet planowałem kupić nową konsolę w połowie przyszłej generacji albo pod koniec lub wejść od razu w ps7 przy debiucie aby ogrywać to co wyszło w przystęnych cenach jednak teraz wątpięczy będą jeszcze jakieś przystęne ceny :D

Opublikowano
3 minuty temu, MYSZa7 napisał(a):

reggie

no właśnie o tym piszę jak wziąłeś to na serio to twój problem, mogłem dać emotkę na końcu, pewnie byłoby łatwiej, ale faktem jest że mam masę gier, które już wyszły, a jeszcze ich nie ograłem

Przepraszam. ludzie tu piszą takie rzeczy że już trudno rozróżnić kto pisze na poważnie, a kto żartuje ;) W każdym razie ( nie mówiąc o Tobie), nie brakowało tu wieloletnich fanów marki, którzy wczoraj pisali że złotówki od nich Sony nie dostanie i może jestem cyniczny, ale nie wierze w takie deklaracje.

Opublikowano
1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):

Raczej i tak nie skoczy im sprzedaż jakoś znacząco bo konsolarze masowo na PC nie przejdą.

wszystko w rękach ms i ich podejścia do nowej konsoli, w aktualnych realiach aż się prosi o tego gog-a na heliksie. w zasadzie mogliby nawet olać steam, a i tak mieliby duży plus dla swojego sprzętu u graczy konsolowych.

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

Przepraszam. ludzie tu piszą takie rzeczy że już trudno rozróżnić kto pisze na poważnie, a kto żartuje ;) W każdym razie ( nie mówiąc o Tobie), nie brakowało tu wieloletnich fanów marki, którzy wczoraj pisali że złotówki od nich Sony nie dostanie i może jestem cyniczny, ale nie wierze w takie deklaracje.

Przyjmuje przeprosiny Mati lapka

Opublikowano
6 minutes ago, McDrive said:

Pamiętaj, że Sony ma chyba najbardziej rozbudowaną infrastrukturę pod granie w chmurze, bo to Sony kupiło OnLive i wykupili patenty Gaikai, które miały "pokonać Sony"pawel

Niby taka rozbudowana, a działa kiepsko. U mnie na 500 MB necie gry z PS3 puszczone przez chmurę działały bardzo kiepsko, więc wolałem sobie podłączyć normalne PS3. Wydaje mi się, ze jednak XCloud działa lepiej.

Opublikowano
18 minutes ago, SpacierShark123 said:

Ja właśnie bym powiedział inaczej.

Spider-Man 2 dla mnie lepszy od jedynki

Yotei to taki ulepszony ghost of thushima.

Ragnarok tez mi bardziej siadło od tego z 2018.

Horizon 2 też usprawnia sporo rzeczy w które w jedynce posysały jak np walka wręcz.

Saros i returnal oba świetne.

Edytowane przez KarolJanuszGejmingu

Opublikowano
1 minute ago, krzysiek923 said:

wszystko w rękach ms i ich podejścia do nowej konsoli, w aktualnych realiach aż się prosi o tego gog-a na heliksie. w zasadzie mogliby nawet olać steam, a i tak mieliby duży plus dla swojego sprzętu u graczy konsolowych.

No skoro to będzie PC z trybem Xbox Experience to nic nie przeszkodzi, aby GOG sobie zainstalować. Gaming on Windows Just Changed Forever

Póki co nie działa to idealnie, ale może na Helixie będzie lepiej z nawigacją po tym systemie.