Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
2 minuty temu, Kangus napisał(a):

No ok, ale w taką kategorię pewnie(bazując na jej nazwie) też wliczają się indyki które fizyka nie dostały, albo dostały go z opóźnieniem.

No tak w tej kategorii jest cała sprzedaż pełnych wersji gier, również tych które nie miały fizycznego wydania

Tak już wygląda ten rynek, coraz więcej gier nie dostaje fizycznej wersji na płycie, albo dostaje je z opoznieniem. Można być pewnym że gdyby sprzedaż płyt była taka sama jak jeszcze 10 czy 15 lat temu, to dzisiaj znacznie więcej gier wychodziłoby na płytach, ale niestety tak nie jest.

• Odpowiedzi 27,8 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
20 minut temu, KrossOver napisał(a):

A tak bez gadania o sentymentach i innych bzdetach, to zapytam się. Was też mocno wkurwiał głośny napęd i buczenie w trakcie instalacji gier na PS5 szczególnie w pozycji wertykalnej? Jeszcze do tego gry, które ważyły do tych 100GB instalowały się wieczność, co przy światłowodzie było koszmarem. Połączenie długiej instalacji i głośnego napędu to było przekręcanie oczami żeby tylko to jak najszybciej zeszło. Ostatni raz miałem tak bodajże z Eldenem. Jedyny plus, że później płyta nie kręciła się w napędzie poza jej uruchomieniem przez czas grania.

Przy premierze była co chwile weryfikacja licencji. Grasz sobie a tu co chwile napęd się rozkręcał. Potem to jakoś ogarnęli, że chyba tylko raz sprawdza. Kumpel przez to sprawdzanie przestał kupować na płytkach, jak mu powiedziałem ze to naprawione to się zdziwił, był przekonany że tak musi być i tak go przekabacili na cyfre, pewnie nie jego jednego. Niedawno jakąś płytkę sprawdził i też szokers, że faktycznie jest lepiej ;). A można było zrobić jak MS - ściągasz sobie dane gry z neta nawet jak masz płyte...

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
35 minutes ago, Kangus said:

Przy premierze była co chwile weryfikacja licencji. Grasz sobie a tu co chwile napęd się rozkręcał. Potem to jakoś ogarnęli, że chyba tylko raz sprawdza. Kumpel przez to sprawdzanie przestał kupować na płytkach, jak mu powiedziałem ze to naprawione to się zdziwił, był przekonany że tak musi być i tak go przekabacili na cyfre, pewnie nie jego jednego. Niedawno jakąś płytkę sprawdził i też szokers, że faktycznie jest lepiej ;). A można było zrobić jak MS - ściągasz sobie dane gry z neta nawet jak masz płyte...

Też mi tego brakuje na PS5. Jak zamawiam coś na płycie na Xboxa to wcześniej sobie instaluję z neta całość i później tylko wkładam płytę i gram bez czekania aż się zainstaluje i pobierze patche z neta. Sporo dobrych i wygodnych patentów na Xbox, szkoda, że konkurencja tego nie kopiuje no ale widać nie musi

Opublikowano

Nawet IGN zaczyna gadać z sensem i podnoszą ciekawy argument:

https://www.ign.com/articles/playstations-physical-media-free-future-isnt-just-concerning-its-offensive

Jaki wpływ na niektóre gatunki gier będzie miała całkowicie cyfrowa przyszłość? W najlepszym razie - niepewny. Nikt nie zaprzecza ogromnej zmianie preferencji konsumentów ani temu, że sprzedaż cyfrowa gier ogólnie przewyższa sprzedaż wersji fizycznych.

Jednak, jak zauważono w analizie The Game Business z 2025 roku, istnieją gatunki gier, które wciąż bardzo dobrze sprzedają się w wersjach pudełkowych. Przynajmniej w Wielkiej Brytanii gry dla jednego gracza z rozbudowaną fabułą oraz gry rodzinne regularnie osiągały znacznie wyższy udział sprzedaży fizycznej niż jest to obecnie typowe. Oznacza to, że niemal połowa sprzedanych egzemplarzy Hogwarts Legacy, Assassin’s Creed Mirage i Resident Evil 4 Remake stanowiły wersje pudełkowe. W przypadku Spider-Man 2 i Astro Bot udział ten miał podobno przekraczać nawet 50%.

Jak długo wydawcy będą jeszcze inwestować w tego typu gry dla jednego gracza, których wciąż pragnie wielu graczy, jeśli okaże się, że odbiorcy nie chcą w pełni przejść na dystrybucję cyfrową?

Do tego dopiero co Sony ogłosiło ze zamierza dalej inwestować w live service games pomimo serii porażek, więc żeby się nie okazało że gry single player będą coraz bardziej marginalizowane w przyszłości.

image.png

Opublikowano
8 godzin temu, iluck85 napisał(a):

Czekam na tego, bo często wspomina że lubi zbierać i posiadać. Ciekaw jestem jak się odniesie do tego ruchu Sony.

Póki co tylko tyle, ale pewnie jakiś filmik nagra później:

image.png

Opublikowano

Nawet IGN zaczyna gadać z sensem i podnoszą ciekawy argument:

4 hours ago, Observer said:

https://www.ign.com/articles/playstations-physical-media-free-future-isnt-just-concerning-its-offensive

Do tego dopiero co Sony ogłosiło ze zamierza dalej inwestować w live service games pomimo serii porażek, więc żeby się nie okazało że gry single player będą coraz bardziej marginalizowane w przyszłości.

image.png

A czy to nie z UK pochodzi ta legendarna statystyka, mówiąca że 85 procent sprzedaży gier to wersje cyfrowe? Teraz w UK ni z gruchy ni z pietruchy RE i AC to w większości fizyki? To jakie gry oni liczyli, f2p na androida?

Druga sprawa, jak patrzę na forum, to mam wrażenie, że osoby deklarujące swoje preferencje jako sto procent cyfry to margines - użytkownicy którzy stoją z boku i jakoś nie szczególnie angażują się w gamingowy świat, nie piszą setek czy tysięcy postów i gry traktują bardzo na luzie. Wydźwięk w światowym necie - 90 procent rant, 10 się cieszy. Reakcja społeczności to jest zupełna odwrotność cyfr, które branża podaje.

To się nie spina, a dodatkowo :

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
7 godzin temu, Shen napisał(a):

Lubie, nie lubie tez przepłacać. Sonke5 wziąłem bo są pudełka, gre przechodze i sprzedaje. Co teraz ma mnie zachęcić do zakupu ps6, skoro niedawno złożyłem mocnego peceta?

No ok, ale mi chodziło znów o takie statementy że nie będę grał , będę chodził na spacery i dokarmiał gołębie.

Ja też bym chciał żeby było inaczej, ale świat wypierdolil się w wielu dziedzinach i gierki są tylko jedna z nich.

Ale ja jeśli chodzi o historię najnowszą to po prostu kupuje, przechodzę, gra zostaje sobie w bibliotece cyfrowej (nie myślę ile tam pozostanie), do niektórych wracam (jak teraz Gearsy 2) i tyle. Rozumiem że jak ktoś się przywiązał do fizoli to czuje ból, ale to nie koniec gier i nie trzeba takich rzucać postanowień.

O, moje legacy to by był jakiś handheld PC z pamięcią 2tb wypełniony romami od n64/psx do ery ps360 ;) najpiękniejszy dla mnie okres. Noo albo jeśli Helix miałby coś mieć z PC to chciałbym żeby to była jakas wersja Emudecka ;)

Opublikowano

Ogólnie po tej całej dyskusji widać, nie pierwszy raz zresztą jak ludzie nie ogarniają statystyki.

• To prawda że udział sprzedaży cyfrowej wynosi 78% ogólnej i globalnej sprzedaży gier na PlayStation w zeszłym roku.

• To prawda że sprzedaż fizycznych wersji na PlayStation z roku na rok spada. Aktualnie to około 70 milionów rocznie, gdy w 2018 było to ponad 160 milionów.

• To prawda jak wiemy z wycieku Insomniac z 2022, że duże singlowe gry na PlayStation wciąż potrafią dobrze sprzedawać się w wersji fizycznej, niejednokrotnie lepiej nawet niż cyfra (ciekawe dlaczego? ;).

To wszystko prawda i teraz zależy kogo słuchasz i jak ktoś chce zaprezentować te sytuację to może sobie dobrać te argumenty zależnie od potrzeb. Jak będzie chciał pokazać że pudełka trzymają się dobrze to będzie używać danych z wycieku Insomniac z 2022 jak to gry takie jak np. Ragnarok sprzedały się w ponad 70% w pudełku i będzie to prawda, częściowo. Bo jednocześnie cały obraz jest taki, że z której strony nie spojrzeć, to udział sprzedaży fizycznej, czy wartość sprzedaży fizycznej, czy nawet bezwzględną ilość sprzedanych pudełek, to sprzedaż fizyczna spada od lat.

Dane Sony nie są zmanipulowane, ciężko ich winić że do sprzedaży gier wliczają starsze sprzedane gry i indyki. Dla nich sprzedaż to sprzedaż. Manipulacją byłoby właśnie jakby zaczęli z jakiegoś powodu jakieś gry wykluczać z tych statystyk.

Trudno im zarzucić też zarzucić manipulacje gdy czarno na białym pokazują jak sprzedaje się coraz mniej pudełek.

20260703_064331.jpg

Także kontrowersją nie jest to że Sony to robi, bo kto orientował się w tych danych to spodziewał się że kiedyś to nastąpi. Ale to że Sony decyduje się na ten ruch już teraz. Kiedy wciąż sprzedają około 70 milionów pudełek rocznie i kiedy fizyczny rynek to wciąż ponad 20% ogólnej sprzedaży.

Opublikowano

Najwidoczniej Sony jest przekonane, że te osoby przerzucą się na cyfre skoro inni to z roku na rok robili. I z tych 20% pewnie więkoszość tak zrobi, a jak nie to zastąpi je kolejne pokolenie graczy, które się rozmnaża i rośnie.

To nadal półtora roku i te liczby się jeszcze zmniejszą do 2028.

Dla mnie najważniejsze to, żeby Sony zrozumiało w końcu, że nie uda im się stworzyć nigdy Gaasa na miarę CoD, fortnite, gta online, fifa itd. I w końcu wrócą ich studia do tworzenia takich gier na jakich zbudowali sobie markę.

Opublikowano

Jakby ci to powiedzieć, raczej sa na to małe szansę. Prędzej zrobią z nimi to co Bluepoint. Które po skasowaniu God of Wara GAASa mogło wrócić do robienia gier singlowych, ale woleli je zamknąć, bo rynek jest zwyczajnie przesycony.

Pisał o tym Jacob Navok, że stare dobre czasy już nie wrócą, jak mawiał klasyk, rynek się zmienił

Opublikowano

Zdaniem tego typa, gdyby Sonka wydała dwa razy więcej AAA w tej generacji, to nie podwoiła by sprzedaży gierek? No ciekawe analizy asax. Może nie uwzględnił zmiennej BRZYDKIE BABY

Opublikowano

Jaki przesyt do uja pana? Najbiższa jesień mówi nam co innego. Jeśli Sony serio tak myśli to ( ostatnie pokazy pokazują jednak już lekko zmianę narracji ) to powodzenia. Zresztą z Bungie też fiasko wyszło praktyvznie, a to jedyni którzy mogli by im dostarczyć wymarzoną żyłe złota. Rynek AAA idzie obecnie na pełnej kurwie i niech się Sonka lepiej obudzi.

Opublikowano

Najbliższa jesień to przesyt spowodowany premierą GTA no i ile z tych gier to prawdziwe AAA na poziomie gier Sony

Opublikowano

No właśnie jesień pokazuje, wyjdzie mnóstwo gier, ale tylko nieliczne które okażą się hitami przetrwają w dłuższej perspektywie, reszta będzie miała bardzo ciężko i będzie zwalniać i zamykać studia. Więc z jednej strony będziemy mieli GTA bijące rekordy i ludzie na forum będą używać tego jako argumentu że branża ma się super, a z drugiej będą kolejne zamknięte studia i zwolnienia i coraz mniej studiów pośrodku.

Opublikowano

Ostatnio parę osób mówiło, że nie wyświetla im niektórych gierek w profilu po jakiejś tam aktualizacji. Twyterowicze zaczęli kopać i na razie konkluzja jest taka, że brakuje im jedynie gierek, które mają w pudełkach właśnie. Ktoś z foruma może zweryfikować czy faktycznie tak jest czy to takie pierdolamento konspiratorów?

Opublikowano

A niech ładują te miliony w te gaasy może sobie w końcu na tym pysk rozwalą. Osobiście w ogóle nie tykam tego typu gier ale mam kilku młodszych kolegów to oni jak wpadną w jedną grę to siedzą na niej latami. Sami mówią, że trzeba grać regularnie i nie ma czasu żeby kilka gier tego typu na raz ogrywać, a na rynku jest już kilka sprawdzonych tytułów, które dowożą.

Wydaje mi się, że najlepszy okres w wydawaniu gier przez sonke mamy za sobą. Teraz będą wypluwać od czasu do czasu dużą grę lub bezpieczną kontynuację. Już teraz pokazuje to obecna generacja exów tyle co kot napłakał. Sporo gier mam do ogrania więc na spokojnie będę obserwował rozwój sytuacji ale nie wygląda przyszłość na sonce obiecująco. Czas pokaże.

Edytowane przez mario10

Opublikowano
6 minut temu, Bzduras napisał(a):

Ostatnio parę osób mówiło, że nie wyświetla im niektórych gierek w profilu po jakiejś tam aktualizacji. Twyterowicze zaczęli kopać i na razie konkluzja jest taka, że brakuje im jedynie gierek, które mają w pudełkach właśnie. Ktoś z foruma może zweryfikować czy faktycznie tak jest czy to takie pierdolamento konspiratorów?

Alien Isolation, Bloodborne, Batman AK mi zniknęły.

Opublikowano
2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Alien Isolation, Bloodborne, Batman AK mi zniknęły.

I miałeś je w pudłach czy cyfrowo?

Opublikowano
15 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Pudełka.

To logiczne bo jak wiem od wczoraj w pudełkach ciężko coś znaleźć kaz

Opublikowano
Godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):

I z tych 20% pewnie więkoszość tak zrobi, a jak nie to zastąpi je kolejne pokolenie graczy, które się rozmnaża i rośnie.

Heheheh ta mlodzi się rozmnażają i lgna do grania konsolowego :D. Dobry żart.

Po tym jak oglosili koniec produkcji to pewnie większość ludzi którzy i tak chca na konsolach zostac przerzuci sie od razu na cyfre.

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

Heheheh ta mlodzi się rozmnażają i lgna do grania konsolowego :D. Dobry żart.

Po tym jak oglosili koniec produkcji to pewnie większość ludzi którzy i tak chca na konsolach zostac przerzuci sie od razu na cyfre.

Ale co w tym jest dziwnego? Tak właśnie robią. Nie chodzi mi o to, że koniecznie gnają do grania w gry AAA, tylko w swoje gaasiki. Mój 5 letni syn mi mówił, że u niego w klasie każdy ma ps5. Kuzyn z Polski mi opowiadał, że się śmiali z jego chrześniaka w szkole, bo miał tylko ps4, a nie ps5. Takich historyjek jest pewnie masa.

Opublikowano
51 minut temu, Bzduras napisał(a):

Znikły mi prawie wszystkie gry w pudłach z profilu, chyba tylko kolekcja KH się ostała z jakiegoś powodu, bonusowo też znikły gry które są kupione i pobrane z konta w innym regionie ale tutaj też zabawnie bo FF Remak się z jakiegoś powodu ostał.

Bonusowo też dash mi zle liczy czas w grach, sejw z FF Rebirth ma 60h a dash pokazuje 7h, po tym jak na początku nie liczył tej gry a potem się zresetował koło 20h do zera.