Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Czoperrr napisał(a):

No skoro to będzie PC z trybem Xbox Experience to nic nie przeszkodzi, aby GOG sobie zainstalować. Gaming on Windows Just Changed Forever

Póki co nie działa to idealnie, ale może na Helixie będzie lepiej z nawigacją po tym systemie.

To będzie normalna konsola

• Odpowiedzi 27,7 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Niestety, kwestie licencyjno własnościowe nie interesują zbyt dużej ilości graczy. Gdyby było inaczej GOG byłby o wiele popularniejszy.

Ludzie lubią pudełka i płyty bo na takim graniu się wychowali / dają im iluzję fizycznej własności / możliwość postawienia na półce /odsprzedarzy / zastrzyk nostalgii/ możliwość pożyczenia, wymiany. GOG chociaż ma lepsze podejście to wciąż tylko ikonka na pulpicie z opcjonalna możliwością zgrania gry na nośnik fizyczny.

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

No skoro to będzie PC z trybem Xbox Experience to nic nie przeszkodzi, aby GOG sobie zainstalować. Gaming on Windows Just Changed Forever

Póki co nie działa to idealnie, ale może na Helixie będzie lepiej z nawigacją po tym systemie.

tryby na heliksie miały być dwa (już nie pamiętam, kto podawał info, na pewno było w temacie) i jeden z nich to czysto konsolowy dash jak dotychczas, z pełną obsługą konsolowej wstecznej, w którym nie będzie dostępny przykładowo gog, a xbox experience miałby być tym alternatywnym, pecetowym trybem dostępnym też na każdym pc

ale to było info za spencera jeszcze, taki był plan wtedy, tak naprawdę nikt w internecie nie wie, jakie zachodzą obecnie zmiany

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano

Ale bladziny niebieskie. Trzeba będzie podziękować za ich usługi, i tak nic konkretu już od dawien dawna od nich nie dostaliśmy, niech sobie w dupę swoje cyfry wsadzą. Może wgra się jailbreak do Prosiaka, zagra w Driveclub w 4k60, czy innego Bloodborne, a korposy niech szukają frajerów gdzie indziej.

Niby Nintendo od dawna sprzedaje kody w pudełku w przypadku niektórych gier ale przynajmniej mam komfort - widzę info, że "no game card included" i sprawa jasna - nie kupuje.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
27 minut temu, tomoman napisał(a):

Ja myślę, że problem z brakiem płyt, to jest większy problem dla 10-15% graczy. Takich co po prostu kolekcjonują gry. Lubię sobie odpalić czasem PSXa, PS2 czy PS3 i zapodać oryginał z tych czasów, to jest po prostu fajne, nostalgiczne, i często super sposób na spędzenie czasu z kumplami. No i aspekt kolekcjonerski też ważny, można zbierać serie, polować na rzadkie tytuły, inwestować kapitał, jak się wie w co. I to jest super. Jak wywalamy fizyczne wydania, to cały ten biznes znika dla kolejnych pokoleń graczy. No już pomijam fakt, że nie posiadamy tej gry, jak pokazują liczne przypadku, jak wyłączą serwery, to za 20 lat nikt sobie nie odpali starocia dla fanu, nikt nie sprzeda za 5-krotną wartość, czegoś co przestanie istnieć. I ja rozumiem, że jest część, dosyć duża konsumentów, którzy mają to gdzieś, bo gry traktują jako tu i teraz. Luzik, nie krytykuję tego, ale branie w obronę korporacji, która robi ten cały cyrk tylko dlatego, żeby zarobić więcej kasy i wycisnąć z was ile się da, no coż, to lekki samobój. Jak już wam wiszą fizyczne wydania, to wasza sprawa, ale dajcie reszcie bronić tego co dla nich ważne. Wystarczy więcej zrozumienia. Po prostu pomyślcie, że digatal only nie zostało stworzone dla wygody, tylko dla zysku korpo - i oba te rodzaje dystrybucji mogłyby istnieć dalej.

Bez bicia przyznam - jestem cyfrakiem.

Ostatnio jak musiałem wyjmować płytkę z Tekkenem 8 by pograć w Yoteia, to kręciłem nosem.

Kupuję cyfrówki nie tylko z wygody, ale też z powodu promek. I te promki z czasem wychodzą taniej niż w sklepie z używkami, gdzie nawet do wymiany doliczają z 40 PLN marży...

Opublikowano
24 minuty temu, KarolJanuszGejmingu napisał(a):

Ja właśnie bym powiedział inaczej.

Spider-Man 2 dla mnie lepszy od jedynki

Yotei to taki ulepszony ghost of thushima.

Ragnarok tez mi bardziej siadło od tego z 2018.

Horizon 2 też usprawnia sporo rzeczy w które w jedynce posysały jak np walka wręcz.

Saros i returnal oba świetne.

U mnie kompletnie na odwrot każda z gier jakie wymieniłeś były gorsze od poprzedniczki i męczyłem je.

Opublikowano

Śmieszne te 2 historie ostatnio. A własciwe histeryczne reakcje dziwnych ludzi.

Brak nośników fizycznych - nie kupię ps6. Już widzę jak gracze widząc trylogię gow na premierę ps6 podtrzymają ten celibat :D tylko dziobem nakłapać.

Sapanie do filmiku Sony z pożyczaniem gier - i youtuberzy widzący datę 2013 i piszący że to było przed chwilą, Chryste. Nie można w ciągu 15 lat w tak młodej branży jak gry video zmienić decyzji odnośnie nośników, świat oszalał. Czy to dobra decyzja inna sprawa.

Opublikowano

Oczywiście że można zmienić strategię. Ale może niepotrzebnie Sony robiło z siebie takiego wybawiciela fizycznych nośników, żeby po kilkunastu latach stać się tym co kiedyś wyśmiewali. Albo nawet czymś gorszym, bo pożyczanie gier na Xboxie One miało być ograniczone ale możliwe. A ciekawe jak będzie można pożyczyć cyfrową grę po 2028 r.?

Opublikowano
7 minut temu, ASX napisał(a):

A ciekawe jak będzie można pożyczyć cyfrową grę po 2028 r.?

Nintendo ma taki system. Można pożyczyć cyfrową grę jak ktoś jest obok ciebie ze swoim switchem. Na jakiś czas a potem trzeba odnowić

Opublikowano
2 godziny temu, GearsUp napisał(a):

Cieżko sobie dziś wyobrazić, że jak kiedyś wyjdzie np taki Hades 3 to jedyny fizyk będzie na Switchu. @Kmiot już nie będzie musiał kupować dwóch pudełek na obie platformy kaz

Po pierwsze: niech nie robią Hadesa 3, bo ile można? Niech robią coś nowego.

Po drugie: zaleta jest taka, że będzie u mnie dużo oszczędności, skoro jedna platforma od pudełek odpada, hehe.

Wiem, że nikt nie pytał, ale gdyby jednak pytał o to, czy się przejmuję sytuacją? Nieszczególnie. Szczerze pisząc myślałem, że mnie to bardziej ruszy. Jest lekki smuteczek, ale dramatu nie odczuwam i skoro nie chcą moich pieniędzy, to chuj z nimi, ja jakoś to przeżyję.

Szkoda tylko alternatywy. Często po prostu tańszej, niż cyfra. No i drugiego obiegu, choć ja i tak używek nie kupowałem (tylko w skrajnych przypadkach). Zobaczymy jak się sprawy potoczą, jestem spokojny. Nawet gdyby miało wszystko jebnąć, mam w co grać do końca życia.

Opublikowano
29 minut temu, Mendrek napisał(a):

Kupuję cyfrówki nie tylko z wygody, ale też z powodu promek. I te promki z czasem wychodzą taniej niż w sklepie z używkami, gdzie nawet do wymiany doliczają z 40 PLN marży...

Te promki to na żydowskim czy ukraińskim ps store takie dobre? Czasem zgoda ale starsze rzeczy to generalnie promka na pss 100 a pudełko z allegro ze smartem 50zł

Opublikowano
2 godziny temu, BRY@N napisał(a):

Ciekawe jak się czują teraz Ci co kupowali napędy do PS5 po 1000zł yao

Pewnie jak Tom...

Screenshot_20200826-113338_Chrome.jpg

Opublikowano

Ostatnią moją grą którą kupiłem fizycznie był PES2016. Od tamtej pory tylko cyfra. I pomimo tego, że z obrzydzeniem patrzę na ludzi, którzy korzystają z nośników fizycznych jak zwierzęta, to ta decyzja jest chujowa. Co prawda nie rozumiałem i nie zrozumiem pudełkowców/kolekcjonerów, ale im współczuję. Powinna zostać możliwość wyboru. No ale świat jest jaki jest i można się było tego spodziewać. Dajemy się ruchać z każdej strony i nawet nie piskniemy. W sumie gierki to najmniejszy problem. W moim graniu za wiele się nie zmieni. Dopiero jak będą nas zmuszać do streamingu gier, to moja granica zostanie przekroczona. Na szczęście i tak jest backlog i stare konsole, więc grania mi wystarczy do końca życia - nawet jakby teraz żadna gra miałaby już nie wyjść.

Opublikowano
2 minuty temu, OldMuffin napisał(a):

Dopiero jak będą nas zmuszać do streamingu gier, to moja granica zostanie przekroczona.

Jeśli kiedyś do tego dojdzie to będzie to powiedzmy naturalna kolej rzeczy i będzie się normalnie grało.

Już tak się nie zapierajcie

Opublikowano
9 minut temu, ASX napisał(a):

Oczywiście że można zmienić strategię. Ale może niepotrzebnie Sony robiło z siebie takiego wybawiciela fizycznych nośników, żeby po kilkunastu latach stać się tym co kiedyś wyśmiewali.

potrzebnie, bo to korpo rywalizujące na rynku z innym, a to był znakomita okazja pr-owa do wykorzystania wtedy, tylko głupi by nie skorzystał. pozwoliło im to wgnieść xboksa w glebę, kiedy nie miał jeszcze tak słabej pozycji i umocnić się w biznesie konsolowym. tak samo mógłbyś napisać, że spencer niepotrzebnie wyśmiewał wojny konsolowe, eksy, przekonywał, że "kiedy wszyscy gramy, wszyscy wygrywamy". na wtedy był to dobry marketing sony, a teraz niech się żółtki pocą, żeby to jakoś obrócić na swoją korzyść. sony to nie magiczna energia, tylko ludzie, a tych z 2013, odpowiedzialnych za ówczesną strategię już w firmie nie ma i nie oni decydują. politykom też obietnice pozwalają dojść do władzy, a że później okazuje się, że kłamali i robią coś zupełnie odwrotnego... celem było rządzenie

Opublikowano
20 minut temu, messer33 napisał(a):

Te promki to na żydowskim czy ukraińskim ps store takie dobre? Czasem zgoda ale starsze rzeczy to generalnie promka na pss 100 a pudełko z allegro ze smartem 50zł

Kolekcja trzech części Uncharted na PS Store co jakiś czas jest za 27zł, w sklepach pudełko w przedziale 45-50.

Opublikowano

Kolekcja Uncharted to przecież gra z PS4. Po 2020 nie wiem czy cokolwiek zeszło poniżej 20$. Oni nawet przed premierą Sarosa nie dali Returnala w porządnej promce. Ceny jakie Sony każe płacić za swoje już paroletnie gry są bardzo wysokie w porównaniu do konkurencji i już z 5 lat temu pisałem o tym że oni myślą że mają tak samo ugruntowane marki jak Nintendo.

Opublikowano

Sytuację kiedy promka na psn wychodzi taniej od używki zdarzają się bardzo rzadko. Na tyle rzadko że cena to nie argument, cyfra jest generalnie droższa.

Opublikowano
Godzinę temu, Zwyrodnialec napisał(a):

Kolekcja trzech części Uncharted na PS Store co jakiś czas jest za 27zł, w sklepach pudełko w przedziale 45-50.

a na portalach typu olx czy vinted do trafienia za 15zl

Ten uncharted to akurat jedyny przykład niskiej ceny exa na psn

Edytowane przez wojtas011

Opublikowano

Zasrane wypożyczenie licencji to nigdy nie będzie dobra opcja

Cudowne te promocje łaskawego Sony, jak już nie będzie alternatywy w 2028 to ceny wyperdola w kosmos i dopiero się tam jeden z drugim obudzą

IMG_3804.jpegIMG_3805.jpeg

Opublikowano

Najlepszy komentarz jaki przeczytałem odnośnie całej sytuacji to w skrócie:

"Kochane Sony ubija nośniki fizyczne bo to dla nich koszty i strata na drugim obiegu. Jak już się tego pozbędą to ceny gier cyfrowych będą niższe"

kekwkekw

Opublikowano

GOG jest tylko zgniłym kompromisem, ale i tak najlepsze, co cyfra ma do zaoferowania, bo co to za własność, która nic nie jest warta. Sprawdzał ktoś ile kosztuje taka gra z GOG-a wypalona na pendrive'a, albo verbatima?

Opublikowano
1 godzinę temu, Zwyrodnialec napisał(a):

Olaboga łaskawe Sony pozwala kupić składankę prawie 20 letnich gier za 27zł.

images.jpeg

Opublikowano
8 minut temu, SlimShady napisał(a):

GOG jest tylko zgniłym kompromisem, ale i tak najlepsze, co cyfra ma do zaoferowania, bo co to za własność, która nic nie jest warta. Sprawdzał ktoś ile kosztuje taka gra z GOG-a wypalona na pendrive'a, albo verbatima?

Własność... emocjonalna, użytkowa? Zdjęcia rodzinne będące własnością też są nic niewarte? Jeśli ktoś zbiera pudełka dla ich wartości handlowej, to są lepsze sposoby na inwestowanie pieniędzy. Można na przykład kupić monetę z kangurem z czystego złota. Wchodzisz w jakąś dziwną retorykę, która jest charakterystyczna dla hipokryzji kolekcjonerów, którzy podnoszą oczywiście argument własności jako pierwszy w kolejce w dyskusji, a tak naprawdę istotna jest dla nich cała reszta, tylko wstyd się przyznać.

Nie mam nic przeciwko temu, że ludzie zbierają sobie graty (jakiekolwiek), tylko niech będą z tym transparentni. Oddzielmy tych, którzy boją się utraty posiadania zakupionych cyfrowo gier od tych, którzy lubią macać plastik, wąchać i cieszyć oko. Ty przynajmniej nie ukrywasz, że interesują cię inne aspekty posiadania.

Opublikowano

Nie zbieram dla wartości, ale jest to wartość dodana. Jak mam powiedzmy 5 koła barachła na półce, to jest to lepiej niż mieć okrągłe zero koła ikonek na pulpicie za tą samą kasę. Zwyczajnie lepsza opcja. Zresztą handal takimi grami z GOG-a jest chyba nielegalny, taka to właśnie własność, ale coś pierdolisz, że płyta to też licencja. Co mnie to obchodzi jak ktoś to nazywa jeżeli mogę z tym zrobić, co tylko chcę i bagiety nie ścigają.